От ЕК очакват механизмът да спомогне за намаляване на нестабилността на пазара на газ

Максималната цена на природния газ в Европейския съюз трябва да бъде плаваща. Това заяви пред журналисти полският министър на климата и околната среда Анна Москва, цитиран от БГНЕС.

Припомняме, на 22 ноември Европейската комисия предложи създаването на временен механизъм за регулиране на пазара на газ в ЕС като още една мярка за борба с енергийната криза.

От Еврокомисията очакват механизмът да спомогне за намаляване на нестабилността на пазара на газ и да предпази жителите и бизнесите в ЕС от резки скокове в цените на синьото гориво.

Две са условията за задействане на механизм - очакваната месечна фючърсна (бъдеща) цена на TTF да надхвърля 275 евро/мегаватчаса за две седмици. Това е малко над 2800 долара за хиляда кубически метра газ по паритет евро/щатски долар. Разликата между цената на TTF и глобалната цена на LNG да е най-малко 58 евро за 10 последователни търговски дни. Когато механизмът бъде въведен, няма да се извършват трансакции на стойност над 275 евро.

Според позицията на Москва не е задължително да бъде максимална ставка, може да бъде механизъм за определяне на максималната ставка, като се вземат предвид други пазари, от които се доставя газ. "За да бъде успешен механизмът, той не трябва да бъде с фиксирана цена. Важно е това да не е спекулативна цена", твърдят от там.

ЕС обсъжда таван на цената на петрола

Още преди обявяването на таван на цените на пазара се появиха опасения, че въвеждането на механизма ще застраши финансовата стабилност на Европейския съюз. Асоциацията на европейските енергийни борси Europex изтъкна, че ако реалната цена на газа надхвърли изкуствено ограничената цена на фючърсите TTF за един месец напред, пазарните участници незабавно ще прехвърлят търговията към двустранното извънборсово пространство.

Подобен ход не само би довел до значително намаляване на прозрачността на сделките, но и би създал сериозни рискове за финансовата стабилност, обясниха от асоциацията.

Припомняме, на заседанието на Съвета на министрите на енергетиката на ЕС в Брюксел в четвъртък участниците не стигнаха до общо решение по предложението на ЕК. По-рано Пикето-Фратин изрази надежда, че такова споразумение може да бъде постигнато на следващата среща на министрите на енергетиката на ЕС, която ще се проведе на 13 декември.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.