Служебният кабинет не е променял бюджета на сектор "Животновъдство"

Земеделски производители с протест на АМ "Струма" край Симитли.  Според тях ставките, заложени в стратегическия план за земеделието, са занижени.

Земеделците изпратиха и писмо до президента Румен Радев с искане за директорски оставки. От бранша искат изпратения в Брюксел план да бъде върнат за преразглеждане. Според тях в него са заложени различни стойности, от тези които земеделското министерство оповестява.

От ведомството заявиха, че в рамките на мандата на служебния кабинет не са правени промени в бюджета за сектор „Животновъдство“.

Земеделският министър: Очакваме компенсации от 120 млн.евро за животновъдите

Според Иван Чалъков от Съюза на животновъдите протестът е бил продиктуван от липсата на обществено обсъждане на Стратегическия план преди да бъде изпратен. "Нещата, заложени в плана са в нащ ущърб. В схемите му са заложени много повече животни, но не са смятани на максимална ставка. Това разминаване трябва да се обясни. 625 млн. бяха заложени, но като ставка не се получава броя животни. Ставката намалява, ако животните се увеличат. 103 млн. лева са дадени за консултантски услуги, хъбове, дивечови ниви. За животновъдство пари няма, има минимални ставки", разкри той.

По думите му определението "максимална ставка" трябва да отпадне. "Планът може да бъде върнат и отворен през януари, а за месец да бъде преработен и пак да се подаде към ЕК. Можем да кандидатстваме и по условията от предходния период", обясни Чалъков.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.