Гаутам Адани е най-големият частен магнат в енергетиката

Кой е третият най-богат човек в света след Илон Мъск и Джеф Безос? А най-заможният в цяла Азия? Вероятно не сте чували за Гаутам Адани, индийски бизнесмен, напуснал училище едва на 16-годишна възраст. Адани управлява мултинационален конгломерат със седем публични компании, 23 000 служители и пазарна капитализация (общата стойност на издадените акции) от над 230 млрд. долара.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gautam Adani (@gautam.adani)

Тази седмица той попадна под светлините на прожекторите, защото е близо до сключване на сделка за придобиването на NDTV, най-авторитетната новинарска мрежа в Индия.

Как обаче той е успял да изгради империята си и какви цели преследва сега?

След като напуска училище, Адини се мести в Мумбай. Там търгува с диаманти в оживен търговски район, но това не продължава дълго. Две години по-късно той се връща в Гуджарат, родния си щат, където заема мястото на баща си като управител във фабрика за опаковки.

Гаутам произхожда от семейство на търговци на текстил от средната класа. През 1998 г. той стартира собствена фирма за търговия със суровини.

През следващите 24 години неговите компании инвестират в различни бизнес начинания – пристанища, мини, железници, инфраструктура, енергетика и недвижими имоти, което прави Адани "може би най-агресивният от новото поколение индийски магнати", както го определят експерти.

Днес Адани е безспорният инфраструктурен магнат на Индия. Той управлява втората по големина компания за цимент в страната, 13 пристанища - включително най-голямото, в западния крайбрежен град Мундра, а също и 7 летища. Изгражда най-дългата скоростна магистрала в страната между Делхи и Мумбай.

Той е и най-големият частен магнат в енергетиката, притежава шест електроцентрали, работещи на въглища. Индиецът обеща да инвестира 50 млрд. долара в използването на водорода като екологично чист източник на енергия. Въглищната мина, собственост на Адани, в басейна Галилея в Куинсланд беше обект на дългогодишни забавяния по отношение на екологичните одобрения, преди окончателното строителство да започне през 2019 г.

Той е закупил и въглищни мини в Индонезия и Австралия. А целта му е до 2030 г. да стане най-големият глобален играч в областта на възобновяемите енергийни източници.

На косъм от смъртта

През 1998 г. - години преди да стане милиардер - Адани и негов съдружник са отвлечени с цел откуп от колата им. През 2018 г. двама заподозрени бяха освободени, след като бизнесменът и неговият сътрудник "така и не се явили да дадат показания въпреки многократните призовки от съда".

Но това не е последният път, в който индиецът е на косъм от смъртта. През нощта на 26 ноември 2008 г. Гаутам Адани, тогава десетият най-богат човек в Индия, вечеря в ресторант в луксозния хотел "Тадж Махал" в Мумбай, когато вижда въоръжени мъже да нахлуват в сградата, да стрелят във всички посоки и да хвърлят гранати.

Десет тежко въоръжени бойци, всички пакистански граждани, пристигнали по море същата вечер, разделили се на групи, отвлекли автомобили и нападнали цели, включително два престижни хотела. В резултат на 60-часовата обсада на града загинали 166 души, а отношенията между двете страни - Индия и Пакистан се влошиха.

Бизнесменът избягва да коментира медийно тези случаи, пред журналисти той споделя, че "в живота ми са се случили два или три много злополучни инцидента".

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.