Някои членки членки обсъждат допълнителен лимит

Страните от Европейския съюз разглеждат в петък предложението за поставяне на горна граница на природния газ. По информация на Ройтерс т. нар. таван ще бъде по-нисък от предложения от Европейската комисия - 275 евро за мегаватчас. Поне няколко страни от блока, с най-силен глас, сред които е и Гърция, обявиха, че тази цена е прекалено висока и трябва да бъде намалена.

Според информацията на Ройтерс има държави, които искат още по-голямо намаляване на тавана дори от Гърция.

Полша предлага максималната цена на газа в ЕС да е плаваща

Преговорите по налагането на мярката трябва да започнат в петък вечерта, а надеждите на лидерите са да се достигне до сделка до 13 декември.

На практика предложението на Комисията за таван от 275 евро за мегаватчас е изключително високо и много от енергийните министри на страните членки обявиха, че е възможно никога да не бъде задействано. Появиха се дори съмнения, че дизайнът на тавана нарочно е такъв, за да не се налага необичайна интервенция на пазара на природен газ.

Смята се, че предложението на Чехия ще бъде за намаляване на тавана до 264 евро за мегаватчас, като за да се задейства механизмът, тази цена ще трябва да остане действаща за поне пет работни дни на борсата в Нидерландия, а не както е в предложението на Комисията - за цели две седмици.  

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.