Няма система в човешкия организъм, която да не се влияе положително от спорта, казват експертите

Само 150 минути на седмица спорт, могат да подобрят здравето ни значително, смятат учени.

Експерти от спортния университет в Кьолн изследват сърцето, бъбреците и опорно-двигателния апарат при хора, които започват да спортуват. Спортните лекари изследват ефектът от тренировките. Няма биологична система, която да не се влияе положително от спорта, казват специалистите.

Органите си влияят един на друг. Ако мускулите работят повече, те преобразуват повече кислород. За целта сърдечно-съдовата система трябва да изпомпва повече кръв. Това поддържа съдовете еластични и укрепва сърцето. Учените смятат, че така се предотвратяват преждевременни инфаркти и инсулти.

С колко можем да удължим живота си, ако започнем да спортуваме на 30 или 40 г. – гледайте във видеото. То е част от предаването „В добра форма“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка неделя от 11.30 ч. и в петък от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.    

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.