Това е скъп спорт, като се плащат огромни суми за породистите птици

Всеки ден  Султан бин Насер ал Хумайди излиза преди залез слънце, за да тренира любимия си сокол в пустинята на Доха. Соколарството е традиционен спорт, който бедуините практикуват от хиляди години.

43-годишният катарец притежава пет птици и ги обучава да улавят живи патици и гълъби по шест дни в седмицата. Той получава първата си граблива птица, когато е едва 10-годишен. „Заобиколен съм от соколи, откакто съм се родил. Това е традиция, която сме наследили от нашите предци. Нашите бащи и дядовци от своя страна са го наследили от своите бащи. Любовта към соколите е нещо дълбоко вкоренено в нас – те присъстват в живота ни от ранно детство”, разказва Султан. И допълва: „Връзката, която имам с тези птици е дълбока. Те са ми като деца”.

Бекас постави нов световен рекорд по летене (СНИМКА)

Когато пуснат един сокол да лети, неговите собственици трябва да се движат с неговата скорост, но по земята. За целта е необходима мощна офроуд кола, която с лекота да преодолява дюните и каменистите участъци в пустинята. Това е доста скъп спорт, като се остави настрана огромната сума, която се плаща за тези породисти птици.

Соколите идват от различни части на света. Някои са отгледани в специални ферми в Европа, включително във Великобритания. Други пък са излюпени в Иран. Някои бедуини все още улавят диви птици, които впоследствие опитомяват.

Лишиха от участие в конкурс за красота най-дебелия папагал в света (СНИМКИ)

Най-скъпият сокол, продаван на търг в Доха, е струвал 100 000 риала или около 28 000 долара през 2013 година. Султан е купил птиците си за своите деца, които споделят неговата страст. „Това е нещо, от което никога няма да се откажем”, категоричен е той.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Ройтерс