Според медията видео показва как на границата с Турция се стреля по млад сириец

Британската медия Sky News публикува материал, в който България е обвинена, че стреляла по бежанец. Сайтът прикачва и видеозапис, от който според медията се вижда как на границата с Турция се стреля по млад сириец. До изводите се стигнало след разследване на Sky News, Lighthouse Reports, The Times, Le Monde, ARD Studio Wien, Domani и RFE/RL Bulgaria.

Полицаи загинаха при гонка с автобус с мигранти в Бургас (ВИДЕО+СНИМКИ)

От кадри, заснети на 3 октомври, близо до българо-турската гранична ограда, според медията се вижда как 19-годишният Абдула Ел Рустум пада на земята, след като куршум преминава през ръката му и се забива в гърдите му. Младежът твърди, че е бил застрелян от българските гранични служители, които хванали групата му да влиза незаконно в страната ни и са я изтласкали обратно към Турция.

„Появи се зелен автомобил с двама български полицаи в него. Той се приближи към нас и те започнаха да стрелят във въздуха. Стреляха два пъти във въздуха, а след това започнаха да стрелят точно пред нас на земята”, обяснява момчето. „Ние не се уплашихме и продължихме да твърдим, че това е недопустимо”. И добавя: „Той стреля по мен директно и възнамеряваше да ме убие”.

Обвинение към българските гранични служители се отправят и заради начина, по който се претърсвали жените. 

Убит полицай при престрелка край Елхово

По официални данни от началото на годината до 27 ноември 153 460 души са се опитали да преминат българо-турската граница, което е над четири пъти повече, в сравнение с периода на миналата година, пише Sky News.

„Агресията от страна на граждани на трети страни срещу служители на Главна дирекция „Гранична полиция” се е увеличила значително в последно време”, пише Sky News, като цитира българското Вътрешно министерство. В изявлението се отбелязва, че двама служители на МВР са загинали наскоро при опит да спрат автобус с нелегални мигранти в Бургас.

От Sky News пишат, че разследващите им журналисти са отишли до района, близо до мястото, където „беше прострелян Ел Рустум”, за да се опитат да намерят хора, преминаващи в България. Не след дълго обясняват, че са се натъкнали на следи от бежанци. „Имаше участъци, затрупани с бутилки, енергийни напитки, дрехи и сирийски закуски - импровизирани места за почивка преди дългото пътуване през гъстите гори”.

Мигрант пред "Дойче веле": Български граничари ме биха

„Едно 15-годишно момче ни показа белези по лицето и главата си, които според него са получени от побой от българските власти при неуспешно преминаване”, пише Sky News. Момчето правело осми опит да премине. „Един път пресякохме оградата, а българската полиция ни арестува и започна да ни бие”, казва той. И допълва: „Пуснаха кучета срещу нас, а после ни върнаха голи, само по шорти”, цитира думите му Sky News. 

Накрая на материала е спомената и позиция на българското правителство, което отрича обвиненията, като заявява, че спазва международните и собствените си закони и добавя, че агресията срещу гранични служители се увеличава. „Българските сили за сигурност, с помощта на Frontex, са на първа линия всеки ден, за да защитят всички европейски граждани”, цитират от Sky News Вътрешното ни министерство.

Sky News отбелязва също, че България е част от Европейския съюз и се надява да получи членство в Шенгенското пространство, което позволява на хората да се движат свободно през границите му.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.