Коментар на журналистите Николай Кръстев и Виктория Пенкова

Срещата в Тирана е много ключова. Нейната цел е интеграцията на Западните Балкани в ЕС. Не беше ясно дали Сърбия ще присъства заради Косово. Все пак Вучич пътува за Тирана и дипломацията победи. Това заяви за "Твоят ден" журналистът Николай Кръстев.

Според него Нидерландия се води от принципи, свързани с борбата им, посветена на сигурността. "Трудно е да обясним защо над 200 км полицаи гонят мигранти. Самата Нидерландия се справя с последствията от идването на незаконни мигранти, които не минават само през България. Ако можем, да поискаме отлагане на решението за присъединяването ни към Шенген", подчерта той. 

Sky News преди решението за България в Шенген: Бежанец е прострелян близо до българо-турската граница

Главният редактор на "Телеграф" Виктория Пенкова смята, че срещата в Тирана ще бъде начало на поредица от дипломатически събирания. "Относно видеото, за което се твърди, че сирийски бежанец е прострелян от български полицай, преминавайки границата, има много спорни моменти, на които трябва да търсим отговори. Въпросът е политически и трябва да се реши с дипломация. Два дни са много малко време и няма как да се промени положението ни за Шенген", смята тя.

По думите ѝ Радев трябва да защити България, но диалогът трябва да започне между оперативни групи от МВР да взаимодействат с Гърция и Турция за превенция на мигрантския натиск, а след това да се включи и дипломацията.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.