"Стефан Янев има шанс да състави кабинет", смята журналистът

„В днешното съслужение в руската черква в София виждаме демонстрация, провокация. Разговарях с проф. Николчев от Богословския университет – това (идването и служенето на Волоколамския митрополит Антоний, председател на външния отдел на руската църква – б.р.) противоречи на църковния канон. Митрополит Антоний няма благословията на българския патриарх Неофит и на нашата Църква. Ако поканилият го Ловчанския митрополит Гавриил иска да има съслужение с него, това може да стане в местна черква”.

Това заяви в „Интервюто в Новините на NOVA” журналистът Асен Генов по повод днешното присъствие на руския посланик в София Елеонора Митрофанова на литургия за Никулден в руската черква в столицата. Пред храма имаше протестиращи, които скандираха срещу войната на Русия в Украйна.

Патриарх Неофит бил уведомен за службата в Руската църква

„Ние сме по Грегорианския, те са по Юлианския календар”, каза Генов, без да уточни, че според канона, и старостилната руска църква служи по календара на страната, в която се намира.

На въпрос: „Когато Русия е в изолация, трябва ли и Руската православна църква да бъде изолирана” Генов отговори: „Руският патриарх известен със своето минало в КГБ”. Той припомни речта на патриарх Кирил, в която той казва, че ако бъдат убити на фронта, руските войници ще отидат в рая.

Митрофанова на литургия в Руската църква, протестиращи блокираха храма (ВИДЕО+СНИМКИ)

Запитан на фона на тази война като коз на ГЕРБ ли е номинацията на проф. Николай Габровски за премиер, Генов изтъкна, че той е безспорен авторитет в своята работа.

„Той има интерес към политиката, но дали това е достатъчно да компенсира опит да бъдеш начело на държавата. Да направим паралел със стачката във Външно министерство – служителите протестират и заради начина, по който се управлява това ведомство”, допълни Генов. По думите му много вероятно е партията на Стефан Янев да състави кабинет, защото е еднакво приемлив за всички.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.