На литургията присъства и посланик Митрофанова

От Светия Синод обясниха участието на български духовници в съслужение в руската черква „Св. Николай” в София с благословия от патриарх Неофит. Те са получили покана от архимандрит Вассиан, представител на Руския патриарх у нас. За това тайнството Евхаристия е изнесено от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил, в съслужение с Волоколамския митрополит Антоний и Мелнишкия епископ Герасим - главен секретар на Св. Синод. Това потвърдиха от Синода за NOVA.

Митрофанова на литургия в Руската църква, протестиращи блокираха храма (ВИДЕО+СНИМКИ)

Припомняме, че руската черква „Св. Николай” в София се управлява от Руската православна църква. Участието в съслужение на български духовници обикновено се гласува от пълен състав на Светия Синод. По информация на NOVA тази път такава точка дори не е била обсъждана.

Припомняме, през 2011-2012 г. българските свещеници, които служеха там бяха принудени да напуснат храма след идването на отец Филип Василцев, който беше представител на московския патриарх у нас. След скандалите голяма част от българската енория преустанови участието си в службите там.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.