Запознайте се с някои от най-впечатляващите места в германската провинция

Щутгарт е столицата на провинция Баден-Вюртемберг, градът на виното, автомобилите и традиционната швабска кухня. Екипът на „Дойче веле” ни отвежда на разходка из забележителния район и ни показва някои от най-големите му забележителности.

„Шлосплац” - площадът пред двореца в сърцето на Щуттгарт, е едно от предпочитаните места за отдих. Тук са живели херцози и крале, а новият дворец и юбилейният стълб, висок 30 метра, свидетелстват за това. На върха му е статуята на римската богиня Конкордия, която символизира единството на гражданите.

„Без резервация”: Великолепният дворцов комплекс „Сансуси” (ВИДЕО)

Сред забележителностите на Щутгарт е и Държавната галерия, в която има колекция от произведения на изкуството от 20 век. Тук се гордеят особено с костюмите от Триадния балет, чиято премиера е през 1922 г. Костюмите са дело на един от най-знаменитите артисти - Оскар Шлемер, роден в Щутгарт през 1888 г. Той сам направил и хореографията, а в края на представлението си се появил в един от абстрактните костюми, които се пазят в стая в галерията. 

От специалитетите, характерни за кухнята на Щутгарт, един от най-изкушаващите е маулташен. Представлява пълнени равиоли с подправки, телешко и свинско месо, потопени в зеленчуков булъон.

Всеки, който посети Щутгарт, не може да пренебрегне и историята на автомобилите. В музея на Мерцедес-Бенц, например, може да бъдат видени модели от първите луксозни автомобили до състезателните коли. Музеят, който отваря врати през 2006 г., е най-посещаваният в Щутгарт. Тук може да се види и първият автомобил, носещ името Мерцедес.

В Щутгарт, както и в други лозарски региони в Германия, се намират така наречените таверни, където получаваме регионално вино директно от производителя.

Още за красотите на Щутгарт гледайте във видеото. То е част от предаването „Без резервация“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 15.30 ч. и понеделник от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.