Вижте иновативната технология

Паякоподобни роботи може да инспектират японските канализационни тръби в недалечното бъдеще.

Нова японската компания обяви миналия месец, че е разработила робота SPD1, създаден, за да извършва инспекции на остарялата канализационна система на Япония, докато индустрията се бори с недостиг на работна ръка.

Изпълнителният директор на компанията Юджи Кавакубо каза, че много канализационни тръби в Япония са към края на техния 50-годишен живот, но острият недостиг на работна сила затруднява проверката и поддръжката им.

Роботи доставят храна на студенти в различни точки по света (ВИДЕО)

В момента се използват роботи на колела, но те не могат да се движат през определени повърхности и зони.

„Чухме, че е трудно да се решат подобни проблеми с настоящата технология, затова беше разработен нашият нов робот“, каза Кавакубо.

Роботът SPD1 е с размери приблизително 25 сантиметра на ширина и височина и тежи около 3,5 килограма, което го прави поне 60 до 70% по-лек от повечето конвенционални роботи. Има 360-градусови камери  и осем крака, което му позволява да се движи около наноси и други препятствия. Роботът също може лесно да се управлява дистанционно.

Роботизирани крака помагат на пациентите с инсулт да проходят отново (ВИДЕО)

SPD1 в момента все още е прототип, но компанията производител планира да го пусне на пазара след април 2024 г. като комплект за около 44 000 долара, който вероятно ще включва три робота, и контролер с монитор.

Засега SPD1 може само да инспектира канализационни тръби, но производителят казва, че се надява роботът да бъде доразвит, за да извършва и някои по-лесни ремонти.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.