На някои места по света липсата на живителната течност се превръща във все по-сериозна тема

Според ООН сушата по света е нараснала с почти една трета от началото на хилядолетието. Най-тежко засегната е Субсахарска Африка, но водните ресурси намаляват и в някои региони на Азия, Европа и Америка.

През 2050 г. повече от три четвърти от световното населението може да бъде засегнато от сушата. За някои обаче недостигът на вода е добър бизнес. Миналата пролет кладенците в Кламат, Орегон били празни, а в Пенджаб нивото на водата паднало толкова много, че НАСА предупредила Индия за опасност.

Десетки хиляди квадратни километра се превръщат в пустиня всяка година (ВИДЕО)

Около 4 милиарда души в света страдат от недостиг на вода поне един месец в годината. Изменението на климата обърква всичко, тъй като става по-топло, вали дъжд по-често, а сняг - по-рядко и не остава достатъчно вода за пълненето на реките и напояването на почвите. С нарастването на световното население ние консумираме повече вода. Средно 70% от селското стопанство използва повече вода за производството на месо.

Липсата вода е голям пазар, например за частните доставчици, които често се намесват, когато държавата не помага. Колкото по-голяма е липсата на чиста вода, толкова по-мащабни са поръчките и печалбата за инвеститорите. Бизнесът с бутилирана вода едновременно печели от недостига на вода и го причинява.

ДА ЖИВЕЕШ В ГРАДА НА МЪРТВИТЕ: Домовете на най-бедните в пренаселения Кайро (ВИДЕО)

Най-добрият начин за осигуряването на безопасна питейна вода е чрез инвестиции в инфраструктурата. Друг подход е ограничаването консумацията на месо. За един килограм говеждо месо, например, са необходими около 15 хиляди литра вода.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Истории по света” на „Дойче веле”, което се излъчва всяка неделя от 21:25 ч. и четвъртък от 14:30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.