Задържани са петима души

Активисти срещу изменението на климата заляха с боя входа на прочутата опера „Ла Скала” в Милано преди откриването на новия оперен сезон. Отговорност за протестния акт пое движението Ultima Generazione („Последно поколение”). Полицията съобщи, че по случая са задържани петима души.

Нападението става в момент, в който вниманието на журналисти и фоторепортери е насочено върху  оперния театър, където тази вечер се открива новият оперен сезон с операта „Борис Годунов“ на руския композитор Модест Мусоргски. По време на протестната акция на климатичните активисти двама души са държали ленти с надпис „Последно поколение – не на газа и въглищата“.

"Решихме да залеем с боя театъра, за да изискаме от политиците, които присъстват тук тази вечер, да се намесят и да спасят хората", гласи изявление на „Последно поколение“ относно протеста. 

Полицията е пристигнала незабавно на мястото, а демонстрантите са били разпитани. Сградата е почистена незабавно. 

 Заляха със супа картина на Ван Гог (ВИДЕО)

През изминалите седмици същата група разсипа доматена супа върху произведение на Ван Гог в Рим, заля с черна течност картина на Густав Климт във Виена и хвърли брашно върху спортна кола, изрисувана от американския артист Анди Уорхол, която беше изложена в Милано.
 
Екоактивисти се залепиха за картина на Анди Уорхол в Австралия (ВИДЕО)

В последните няколко месеца активисти организираха серия от протести в цяла Европа, главно насочени към музеи и произведения на изкуството. 

Министър-председателката на Италия Джорджа Мелони, италианският президент Серджо Матарела, председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще присъстват тази вечер на откриването на сезона на "Ла Скала", припомнят агенциите.  

Снимки: ЕПА/БГНЕС

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА/БГНЕС