От полицията съобщават, че двамата протестиращи са били освободени след разпит

Членове на движението „Stop Fossil Fuel Subsidies” (Спрете субсидиите за изкопаеми горива), което се застъпва за преминаване към зелена енергия и за спиране на добива на въглища и нефт, се залепиха за картината на Анди Уорхол, наречена "Кутии със супа Кембъл" в Националната галерия на Австралия в центъра на Канбера.

"Извършваме оглед на експонатите, за да оценим щетите, и работим с австралийската федерална полиция за разследване на инцидента", се казва в изявлението на галерията, цитирано от БГНЕС.

Заляха със супа картина на Ван Гог (ВИДЕО)

От полицията съобщават, че протестиращите са били освободени след разпит.

Активистите призовават австралийското правителство незабавно да спре да инвестира в проекти за изкопаеми горива и да прекрати издаването на нови лицензи за разработване на нефт и газ. На 9 октомври участниците в движението се залепиха за картини на Пабло Пикасо, изложени в музей в Мелбърн. По-късно от музея съобщиха, че картините, защитени със стъкло против вандализъм, не са били повредени. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС