Най-потайните места на Бранденбург

Изоставена, празна, пуста, на 18 метра под земята и малко страховита – така изглежда днес част от една стара военна казарма в Източна Германия.

Намира се във Вюнсдорф, на около 20 км южно от Берлин. Била е казарма на бившата съветска армия. Напускат я през 1994 г., след което районът опустява.  

Днес привлича любители фотографи, които търсят специални мотиви.

Пред основната сграда, така наречената Офицерска къща, все още се издига паметник на Ленин – единственият останал в Германия.

Вюнсдорф е военна зона още през 19 век. Първоначално е военно тренировъчна зона за армията на тогавашния кайзер. От 1910 започва разширяването в казарми.  При Хитлер там е върховното командване на германската армия. А след това Вюнсдорф е гарнизонен град за съветските войски в Германия. Там са живеели до 75 000 военни със семействата си.

В Бранденбург се намират и санаториумите Беелиц. Как изглеждат днес и още интересни неща от района - гледайте във видеото. То е част от предаването „Без резервация“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 15.30 ч. и понеделник от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.