Темата коментира доц. Симеон Василев, преподавател по “Международна комуникация - Журналистика” и анализатор

Кой е принц Хайнрих, задържан за опита за преврат в Германия? Темата коментира доц. Симеон Василев, преподавател по “Международна комуникация - Журналистика” и анализатор, в студиото на "Здравей, България".

Хайнрих ХIII Ройс е бил ръководител на организацията. Доц. Василев го определи като “доста интересна фигура”.

С мащабна полицейска операция: Осуетиха държавен преврат в Германия (ОБЗОР)

“Хайнрих има голяма предистория. Той е отхвърлен от собствената си фамилия. Хайнрих Хайнрих ХIV Ройс - главният на фамилията, живее в Австрия. Там имаше инцидент в едно малко градче с един бивш кмет, където участва и Хайнрих ХIII. Тогава започват да излизат информации за него. Сегашният глава на фамилията е казал, че “той е един объркан старец”, разказа доц. Василев.

Хайнрих ХIII Ройс е финансов консултант. Занимава се с недвижими имоти. Дълги години води борби да си реституира имотите. “Най-вероятно това го е радикализирало”, предположи анализаторът. 

Все още е рано да се потвърдят спекулациите за руска връзка при опита за преврат. 

Журналист на DW: Властите говорят за най-голямата антитерористична операция в историята на Германия

“Говорите се за жената до въпросния Хайнрих ХIII, която е руска гражданка. Засега обаче официално нито една институция не е потвърдила такава връзка”, потвърди доц. Василев.

Всички специалисти и експерти твърдят, че пандемията е изострила радикалните движения, включително и т.нар граждани на Райха, каза още анализаторът. По думите му властите предупреждават, че те не трябва да бъдат подценявани.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.