В красивото градче са живели Гьоте и Шилер

Ваймар е град в провинция Тюрингия, Германия. Разположен е близо до планината Тюрингер Валд.

Още преди 200 години всички погледи били насочени към този малък град. Тогава бил смятан за интелектуален център на Германия. Това се дължи на небезизвестните поети Йохан Волфганг фон Гъоте и Фридрих Шилер. Произведенията им са велика немска класика. Преди около 200 години двамата били истински пионери и така Ваймар привличал креативни умове. 

Къщата на Гъоте, в която е живял 50 години, е подарена от неговия покровител херцог Карл Август. Гъоте я преустройва според идеите си и нарежда да се изгради стълбище по италиански модел. В предната част на домът му са представителните стаи, в които поетът приемал гости - художници, учени, политици и членове на кралското семейство.

„Без резервация”: Приказно красивият биосферен резерват Шпреевалд (ВИДЕО)

Древните скулптури напомняли на Гъоте за пътуванията му до Италия. Частните стаи на семейството са в задната част от къщата. Една от тези стаи е и известната като „Стаята на Кристиане“ в памет на съпругата му Кристиане Вулпиус. Живял с нея на семейни начала цели 18 години, а когато двамата сключват брак, синът им е вече на 16 години.

Кабинетът на Гъоте е семпъл и скромен. Поетът издъхва в спалнята си на 82-годишна възраст.

На пазара във Ваймар се намира и най-класическия хотел в града на име „Слона“. Знаменитости са отсядали в него повече от 300 години. В сърцето на хотела е светлата стая, в която се провеждат организирани четения и концерти. По стените на хотела има картини и рисунки, собствена колекция произведения на изкуството създадена през 90-те години. В хотела се пазят и стари книги за гости, в които са увековечени видните посетители като Джо Кокър и Робин Гиб от групата „Би Джийс“.

Друга класика във Ваймар е държавния „Баухаус” основан през 1919 г. Днес той е университет, но тогава е бил училище за архитектура, изкуство и занаяти.

Колко германска е германската столица Берлин? (ВИДЕО)

През 2019 г. е създаден и музеят „Баухаус”, подарък за стотния юбилей на Баухаус. В музея може да се използва приложение за смартфон, което ще ви преведе през него.

Тук е изложена известната люлка на Петер Келер. Той прилага теорията за цветовете на Кандински. Люлката се произвежда и днес.

В сърцето на музея е колекцията на Валтер Гропиус. Той избрал 170 произведения, които да останат във Ваймар след преместването на „Баухаус”.

Още за Ваймар гледайте във видеото. То е част от предаването „Без резервация“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 15.30 ч. и понеделник от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.