Екипът на „Дойче веле” ни отвежда на разходка из красивото кътче на Германия

Германският град Ерфурт е столицата на провинция Тюрингия. През Средновековието там са се пресичали няколко търговски маршрута, което превръща мястото в богат и влиятелен град.

В Ерфурт има изключително красиви сгради, но най-известното нещо там е мостът „Кремербрюке”. Той прекосява река Гера от близо 900 години. Съоръжението е изцяло изградено, което се среща твърде рядко. Когато погледнем отдолу се вижда ясно, че това е мост, но погледнат отгоре той изглежда като обикновена улица.

„Кремербрюке” привлича много туристи със своите кафенета, малки магазинчета и ателиета. Както през Средновековието, и днес там търговците (кремери) продават своите сувенири.

Разходка из Ваймар – културното сърце на Германия (ВИДЕО)

С течение на времето мостът се е променил. Изгорял е и след това бил възстановен. В началото и в края му преди е имало две църкви, но днес е съхранена само едната - „Егидиен Кирхе“.

В края на кулата, след изкачването на 128 стъпала, се разкрива прекрасна гледка към Ерфурт.

В стария град с 200 хиляди жители има великолепни градски къщи, но често се срещат и така наречените фахверк къщи. От богато украсените портали ясно се вижда, че тук са живели богати хора.

Имената на някои от къщите в града са доста интересни – „Черните колела”, „Бялата лилия”, „Златният лебед” и др.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Без резервация“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 15.30 ч. и понеделник от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.