Тази зима всичко е насочено към пестене на енергия

Големите кризи винаги оказват влияние върху всички области на живота ни. Дори при големите модни марки. Енергийната криза понастоящем е определяща за много европейски страни. Отоплителните уреди са изключени и сега трябва да намерим друг начин да си осигурим уют и топлина. Репортерът на "Дойче веле" Катя Лирш разказва за иновативните идеи на дизайнери.

Тази зима всичко е насочено към пестене на енергия. За да избегнете измръзване, е добре да се обличате топло, дори на закрито, ако е необходимо. 

“За да ни е топло тази зима, има много пухкави якета, голям избор. Те съществуват от доста време, но сега са наистина големи, по-различно структурирани, имат по-различна кройка. Плетените пуловери също са оръжие срещу студените помещения тази зима, за предпочитане - цветни или на райета, например като на принцеса Александра от Хановер. Особено актуален тази година е и многопластовият външен вид", заяви Викс Фостър, моден журналист.

"Когато намалите отоплението, все пак искате да ви е топло, а най-добрият начин за това е да си сложите няколко пласта. Тук имаме поло, върху него лека подплатена жилетка без ръкави, шал - а ако наистина ви е студено, можете да сложите и ръкавици без пръсти, с които да работите с клавиатурата на телефона или компютъра", обясни Ауроре Донуи, стилист.

Полото е все по-търсено от всякога. Френският президент Еманюел Макрон демонстрира как да го носите под якето тази зима. Френска луксозна марка за кашмирени дрехи дори стартира рекламна кампания с мотото "Поло вместо вратовръзка". И изглежда, че това работи. Продажбите им са се увеличили с 50 на сто в сравнение с предходната година.

Дизайнерката на “Диор” Мария Грация Киури е открила още един начин да се бори със студа - заедно с италианската старт-ъп компания “Ди Еър Лаб” тя е разработила облекла, които могат да регулират телесната температура.

"Да създаваме дрехи, които са не само красиви, но и са полезни за тялото. Идеята беше да изследваме тази нова, напълно непозната за нас територия. Мисля, че това може да бъде нов начин на мислене за модата в бъдеще", посочи Киури.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.