Предвидено е правителство от общо 21 души

Кандидатът на ГЕРБ за премиер Николай Габровски връчи на президента изпълнен първия мандат за съставяне на правителство. В папката, която Румен Радев получи, е предвиден кабинет от общо 21 души - премиер, трима вицепремиери и 17 министри. В състава на правителството има 7 жени, включително вицепремиерите, и 14 мъже.

Заместниците на проф. Габровски са с ресори европейски средства, обществен ред и сигурност, както и климатични политики. Това показват и приоритетите на правителството - бюджет, борба с инфлацията, Планът за възстановяване, Шенген и еврозоната.

Габровски представи проектокабинета, вижте кои са кандидат-министрите

Точно в 10:30 ч. в понеделник сутринта кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС върна папката с изпълнения мандат на президента. Така в него се предлага да има трима вицепремиери, двама от тях с ресорни министерства. Част от личностите, които предложи Габровски, вече са били в политиката като част от предишни управления и са били представени от различни политически цветове. Сред тях има бивши министри от тройната коалиция, служебни министри на Радев, лица близки до ГЕРБ .

Седмица, след като получи мандата, проф. Габровски върна папката на президента попълнена с имена. „Съставът на Министерския съвет, който предлагам, е способен да преведе България през тази криза”, посочи номинираният за премиер.  

„Аз ви поздравявам за това, че изпълнихте в срок вашия ангажимент да представите структура и състав на Министерския съвет. Сега предстои не по-леката задача да търсите подкрепа в Народното събрание”, каза държавният глава.

В кабинета „Габровски” ще има трима вицепремиери - и трите жени. Те са заемали постове в предишни правителства. Малина Крумова е била два пъти заместник-министър, като единият път в служебния кабинет „Герджиков”, а след това и в правителство на ГЕРБ. Миглена Тачева и Меглена Плугчиева също са били във властта, заедно. И двете в правителството на тройната коалиция – БСП, ДПС и НДСВ.

„Всичките имена са много добре познати в професионалните среди на всеки един от тези специалисти”, обясни проф. Габровски.  

Президентът издаде указ с предложение НС да гласува проектокабинета "Габровски"

За Финансовото ведомство също е предложен бивш кадър на министерството – Маринела Петрова. Тя била е заместник-министър на финансите в три правителства, едно от които е служебно. За министър на енергетиката предложиха също познато лице в сектора - бившия директор на „Булгаргаз” Николай Павлов. Той беше освободен от поста по време на кабинета „Петков”, а това стана повод за напрежение между президента и Кирил Петков.

За вътрешен министър е предложена Благородна Макева. Тя започва кариерата си от най-ниското стъпало в полицията и стига до поста заместник-директор на „Национална полиция”. Слуховете се оправдаха и за външен министър е предложен Драгомир Заков. Доскоро той беше министър на отбраната в кабинета „Петков”, а преди това посланик на България в НАТО.

„Те са с изградена професионална кариера, работили са на високи отговорни постове”, заяви проф. Габровски.

Президентът обеща да не бави следващата стъпка на процедурата. „Още днес ще издам указ, с който ще предложа на Народното събрание да гласува вашата кандидатура и ви желая успех”, заяви Радев.

Биографиите на номинираните за министри с първия мандат

Проф. Габровски се надява проектокабинетът му да получи подкрепа в пленарната зала, въпреки предварително заявените откази. „Ако се намери начин да се загърби тяснопартийният егоистичен интерес, аз очаквам този кабинет да бъде избран с пълно мнозинство. Не сме правили пазарлъци с никого”, обяви той.

Ако не успеят да спечелят нужните гласове, то според Габровски и с другите мандати трудно може да стане. „Ако първият мандат не се реализира, няма да се реализира и вторият. Третият мандат ще създаде условия да се говори за задкулисни договорки”, е мнението му.

Накрая си пожела: „Дано тази седмица да е успешна за България!”.

Кои са предложените за министри

За министър на отбраната е посочен Атанас Запрянов. Икономиката е поверена на Мартин Дановски, а регионалното развитие на Добромир Симидчиев.

На бившия кмет на софийската община „Лозенец” Прошко Прошков е даден ресор „Транспорт и съобщения”. Социалната политика се поема Събина Събева, а здравеопазването от д-р Благомир Здравков.

Образованието и науката поема Славчо Томов, а актьорът от Театър „София” Ириней Константинов – културата. За земеделието е определен да отговаря Васил Грудев.

Милена Стойчева е посочена за министър на иновациите и растежа, а Красимир Симонски – на електронното управление. Мартин Захариев поема туризма, а Борил  Кръстев – младежта и спорта.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.