Вижте какво казват експертите

Българските потребители не би трябвало да очакват проблеми с електрозахранването в страната, след като стана ясно, че шести блок на АЕЦ "Козлодуй" е изключен заради ремонт. Твърдението, че проблеми няма да има, дойде от изпълнителния директор на Електроенергийния системен оператор Ангелин Цачев.

Спират шести блок на АЕЦ "Козлодуй" заради пропуск на топлоносител

Добрата новина е, че след около 7 дни в експлоатация ще влезе и 7-и блок в ТЕЦ "Марица изток 2". Страната има и достатъчно водни запаси, но Цачев предупреди, че не може да се разчита дълго на тях, особено имайки предвид сушата през последните месеци.

Проблем пред страната обаче има, твърдят експертите и той е свързан с цената на електроенергията. При отпадането на 1000 мегавата производство поне до 26 декември, тарифата за тока при всички положения ще се покачи, макар енергията по принцип да е осигурена. Надеждите са, че все пак промяната няма да е драматична, имайки предвид почти пълната интегрираност на съседните пазари.  

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.