Около 17 дни ще продължи ремонта

На 10 декември 2022 г. сутринта шести блок на АЕЦ „Козлодуй” планово ще бъде спрян за отстраняване на пропуск на топлоносител от първи към втори контур в трети парогенератор, съобщиха от централата.

След проследяване на регистрираните в процеса на работа индикации за пропуск беше взето решение за спиране на ядрената мощност, преди да бъдат достигнати ограниченията в технологичния регламент. Непрекъснатият контрол до момента показва, че стойностите не надхвърлят нормите за безопасна експлоатация. Няма промяна в радиационната обстановка в работните помещения и на площадката на АЕЦ „Козлодуй”.

След отстраняване на пропуска шести блок ще бъде включен в енергийната система на страната. Пети блок работи с пълно натоварване на мощността.

По информация на БНР около 17 дни може да продължи ремонтът на 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”. Според председателя на Агенцията за ядрено регулиране Цанко Бачийски блокът ще бъде спрян в полунощ за отстраняване на технически проблем, при който има пропуск на топлоносител от първи към втори контур в един от парогенераторите.

"Не може да се каже, че е някакъв страшен проблем. Случвали са се и преди такива неща. В резултат на това спиране, а и преди това, няма изменение в радиационната обстановка на територията на площадката на АЕЦ "Козлодуй", каза той.

Според Бачийски всеки ядрен блок се експлоатира в съответствие с документи, в които е регламентирано какви отклонения от нормалната експлоатация може да има.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.