Според в. "Ню Йорк таймс" той е заподозрян в измама и пране на пари

Основателят и изпълнителен директор на колабиралата криптоборса FTX Сам Банкман-Фрийд беше арестуван в понеделник на Бахамските острови. Срещу него са повдигнати обвинения от американската прокуратура. Това се случи ден преди насроченото му изслушване пред Конгреса за краха на платформата, която е една от най-големите в криптосвета.

Трус на криптопазара: Голяма борса придобива свой конкурент

Държавното обвинение на Бахамите вече обяви, че е получило искане за екстрадирането на Фрийд обратно в САЩ.

Адвокатите на вече бившия 30-годишен милиардер отказват коментар. По темата все още няма становище и от прокуратурата в Манхатън.

FTX, която беше една от най-големите борси за криптовалути на планетата, подаде молба за зашита от фалит на 11 ноември и така потопи огромна част от криптосвета. Най-стабилните валути изгубиха огромни части от своята стойност. 

Това се случи, след като в рамките на 72 часа търговците изтеглиха от нея около 6 млрд. долара. Впоследствие стана ясно, че Банкман-Фрайд тайно е използвал 10 милиарда от фондовете на своите клиенти, за да подсили собствения си бизнес. Към този момент липсват най-малко 1 млрд. долара, пише Ройтерс.  

Според в. "Ню Йорк таймс" обвинението срещу Фрийд е за измама и пране на пари.  

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА