ПП водят разговори с ДБ, съобщи Асен Василев в кулоарите на парламента

ПП водят разговори с ДБ, съобщи Асен Василев в кулоарите на НС, след като парламентът отхвърли кандидатурата на професор Николай Габровски за премиер. "Водим разговори с „Демократична България” от известно време, които ще финализираме през следващите дни. Ако представим кабинет, той ще е кабинет на малцинството", коментира съпредседателят на „Продължаваме Промяната”.

Парламентът отхвърли кандидатурата на Габровски за премиер 

ДБ ще положи всички усилия, които зависят от нас, с втория мандат, шансовете които има, максимално да бъдат реализирани, посочи от своя страна и Христо Иванов. 

"Нека следващите мандатоносители да направят анонсите кого ще поканят на разговори. Нека не изземваме тяхната роля, тъй като отговорността е тяхна на този етап. Водим разговори с тях, защото е важно да има сериозен опит. За всички е очевидно, че шансовете не са големи за кабинет, но колкото е възможно в този прозорец – да се реализира", категоричен е съпредседателят на ДБ. 

Габровски след решението на НС: Явно не всички чудеса стават покрай Коледа

БСП са готови на разговори, ако бъдат поканени.

„Нека да изчакаме и те да решат какво ще правят, защото първата заявка беше, че няма да предлагат кабинет, после, че ще е кабинет на малцинството, трета не знаем какво. Така че нека решат, ако ни поканят, ще се отзовем”, каза Нинова.

И докато още няма яснота за втори мандат вече се обмислят вариант за третия.

„Сериозният разговор за 3 мандат ще зависи от втори”, каза Христо Иванов.

„Разговорите и за втория, и за третия мандат трябва да са с търсене на политическо решение, с коалиционно споразумение или друг тип конструкция, която ясно ще дава представа кой носи политическа отговорност и кой носи”, каза Янев.  

„Възраждане” дадоха предложение и за втори, и за трети.

„Да върнат по-бързо втория мандат. Няма да подкрепим трети, освен ако не е на „Възраждане”, каза Костадин Костадинов. 

В студиото на „Здравей, България” основната политическа тема у нас коментираха и политолозите Цветанка Андреева и проф. Румяна Коларова, Слави Василев, който е политически анализатор, журналистът Петко Георгиев, както и бившият депутат от НДСВ Станимир Илчев. 

Повече гледайте във видеата. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.