"Едни ненадеждни данни отново ще определят прага на цената на водата“, пише Ковачева

Общественият защитник Диана Ковачева не одобрява публикувания за обществено обсъждане нов Проект на Закон за водоснабдяването и канализацията. Тя изпрати отрицателно становище до регионалния министър арх. Иван Шишков, съобщиха от администрацията на омбудсмана.

Мотивите й са, че проектът не защитава правата и интересите на потребителите на ВиК услуги и трябва да бъде преразгледан. Самите ВиК оператори ще контролират как изпълняват програмите си. Остава и единната цена на ВиК услугите в обособена област, обясни тя.

По нов начин ще се изчислява цената на водата

С проекта се затвърждава доминиращото държавно управление във ВиК сектора, където една обособена територия, която съвпада с административната област, има една Асоциация и един ВиК оператор, с единна цена на ВиК услугите, която ще се изчислява по нов начин, обяснява омбудсманът.

От администрацията на омбудсмана се позовават и на Стратегията за развитие и управление на водоснабдяването и канализацията в Република България 2014 – 2023 г. Според Ковачева в проектозакона не става ясно как цената на водата ще бъде обвързана с изпълнение на показателите за качество. „Новата Комисия ще одобрява само цените на ВиК услугите, извън нейната компетентност остават бизнес програмите и контролът за изпълнение на показателите за качество“, пише общественият защитник.

От регионалното министерство ще контролират качеството на водата, но не е ясно защо от 15 тези показатели са сведени само до три. Те са общи загуби на вода във водоснабдителните системи и срокове за тяхното намаляване; експлоатационни показатели за ефективност; финансови показатели за ефективност.

Ковачева е категорично против отпадането на важни показатели за качество на питейната вода; нивото на покритие на ВиК услугите; непрекъснатостта на водоснабдяването; аварии на водоснабдителната система и аварии на канализационната система.

Относно социалната поносимост на цената на водата омбудсманът смята, че тя се определя на ненадеждни данни. „Няма промени при определяне на социалната поносимост на цените на ВиК услугите. По този начин едни ненадеждни данни, както ги определя НСИ, отново ще определят прага на цената на водата“, пише общественият защитник и изтъква, че няма определение на понятието „уязвими потребители“. В проектът няма предвидени водни помощи, пише тя.

Според препоръка на Световната здравна организация е нужно определяне на минимално количество вода.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.