Болни от туберколоза са пуснати по домовете си

Протест в Белодробната болница във Варна. Работещите там разказаха, че не са получавали заплатите си повече от 10 месеца. Освен това болницата от няколко дни е със спряно електричество заради натрупани задължения.

Според управителя доц. Христо Ганчев задълженията на болницата са към 800 000 лева за две години. По думите му не от 10, а от 12 месеца персоналът не е получавал заплати. „Досега Общинският съвет изплащаше всичко на края на годината. 92 000 дължим на енергото, затова спряха тока. Това ни принуди да пуснем 12 болни от туберколоза по къщите. Персоналът ходи до болницата само да проверява за кражби", заяви той. 

От 5 дни е спряно електричеството в болницата.

НА ТЪМНО: Болница във Варна - без ток по 4 часа на ден

"Трябва да се реши на национално ниво проблемът на туберколозата. Не виждам друг начин освен да минем на бюджетна издръжка. Болниците са търговски дружества и само министърът може да ги закрие. Вероятно ще ни преместят в "Св. Марина". Банката отказа да открие сметка на болницата за дарение", обясни доц. Ганчев.

Критичното финансово състояние на болницата извади персонала на улицата. Протестиращи скандират :"Искаме си работата, искаме си работните места". 

 

Снежана Иванова - мед. сестра в "СБАЛПФЗ - Варна" запита: „Как може да се отопли тая сграда? Как могат да лежат тези болни - едно че са болни от туберкулоза, друго да ги разболеем от пневмония. И си искаме заплатите от 10 месеца назад”.

А ситуацията е критична както за медиците, така и за пациенти.

Талиб Ризов е пациент с туберкулоза. „Имам двойна бронхиална астма с двоен плеврит и туберкулоза. Ко ше стане въобще не зная. Тука няма нито ток, нито отопление. Нищо няма”, обясни пациентът.

Според доц. Христо Ганчев - управител на "СБАЛПФЗ - Варна" в момента има 12 активни болни от туберкулоза. „Пуснахме ги по къщите да се приберат”.

Търсят варианти къде да бъдат настанени туберкулозно болни от Варна

Коментар по темата дойде и от здравните власти.

Пред сградата на Министерството на здравеопазването доц. Момчил Мавров – началник на кабинета на министъра на здравеопазването обясни, че лечебното заведение във Варна е общинско търговско дружество. Няма механизъм по който държавата да подпомага привилегировано едно или друго лечебно заведение.

Що се отнася до пациентите от министерството са категорични. „Тези пациенти, единствената възможност за тях е да бъдат насочени към най-близките други лечебни заведения”, каза доц. Момчил Мавров – началник на кабинета на министъра на здравеопазването.

Повече вижте във видеата. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.