Община Варна е собственик на болницата

„Не ми е известно друго лечебно заведение да е фалирало, освен Белодробната болница в Пловдив преди 9 г. Тогава Университетската болница в града създаде отделение, където да се преместят пациентите. Държавата се намеси в момент, когато общината абдикира да се грижи за това лечебно заведение. Може би е дошъл такъв момент за Варна. Кой е виновен за това белодробната болница във Варна да не може да си плати тока – има си мениджър, контрольор, собственик – това е община Варна”.

Това заяви на извънреден брифинг пред сградата на МЗ доц. Момчил Мавров, началник на кабинета на министъра.

Повод за думите му е протестът на работещите в Белодробната болница във Варна, които не са получавали заплатите си повече от 10 месеца. Освен това болницата от няколко дни е със спряно електричество заради натрупани задължения.

Белодробната болница във Варна без ток и на протест за заплати

Според Мавров директорът доц. Паунов трябва да издаде заповеди за задължителна евакуация и да се погрижи да се разбере дали пациентите са в заразна фаза.

„Изпращайки ги по домовете, контактните лица ще се увеличат. Да се насочат към най-близките отделения на близо, не говорим за инфекциозни отделения, а за отделения, каквито има и в Бургас,  Русе, Велико, Търново, Добрич. За туберкулоза изискванията са едни, за инфекциозни заболявания изискванията са други”, обясни Мавров. Тук е ролята на управителя на болницата, директора на РЗИ и на местното управление с наша помощ, да се осигурят нужните лекарства за пациентите, уточни началника на кабинета на здравния министър.

По думите му е възможно пациентите да нямат алтернатива за лечение в същия град, министерството вече помага да се организират нещата, увери той.

В сряда предстои разговор за бъдещето на болницата. „Вариантите за болницата ще ги разберем до 2-3 дни, няма как да преценяваме вместо общинския съвет Варна”, каза Мавров.

„Сега има 7 медикамента, за които е установен недостиг на българския пазар, за които има сигнали”, каза Момчил Мавров.

Сигнали за недостиг има за лекарствата „Вентулин”, „Пулмикорт”, „Ремирта”, „Тресиба” – само 1 сигнал от гражданин, преразпределен е в аптечната мрежа. Недостиг има при „Оземпик” – за него са внесени около 60% повече, проверките не установяват недостиг.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook