Децата все още са при жените, с които са изписани от болницата

ДНК експертиза е установила, че родителите, вписани в актовете за раждане на двете деца в София, не съответстват на биологичните такива. Това съобщиха от прокуратурата. 

„Извършваме разследване по член 184 от НК, за заменени малки деца в голямо столично болнично заведение. Разпитани са 28 души, взети са биологични материали от майките на малките деца. От ДНК експертизата е установила, че родителите, вписани в актовете за раждане на двете деца, не съответстват на биологичните такива. А именно че двете новородени са разменени при изписването от болничното заведение", посочи зам.-районният прокурор Иван Стефанов.

Размениха две новородени в столична болница

По думите му в момента се извършват множество действия по разследването. „Делото е върнато в полицията. Указани са допълнителни разпити на допълнителна група лица, за да се установи в пълнота фактическата обстановка и обстоятелствата довели до размяната на двете деца”.

ПЪРВО ПРЕД NOVA: Директорът на „Шейново” за разменените бебета

Прокурор Стефанов беше категоричен, че и двете майки са съдействали за вземането на биологичния материал за ДНК експертиза.Той уточни, че към момента децата са при жените, с които са изписани от здравното заведение. "Уведомена е Дирекция "Социално подпомагане", която да прецени дали някое от децата е в риск или опасност. Такива данни няма", подчерта той. 

На децата са били поставени правилните гривни. „Разменени са били гривните на майките. Едната от тях е установила, че номерът на нейната ръка, не е същият като тази на ръката на детето, която е била запазена за спомен”, подчерта прокурорът. И допълни, че именно разликата в номерата на двете гривни е породила съмнението ѝ.

Майката на едно от разменените бебета: Много се разстроих, не мога да спя и да се храня

При установяване на вина наказанието е до две години затвор, подчерта прокурор Стефанов. 

Зам.-кметът по направление „Финанси и здравеопазване“ Дончо Барбалов също потвърди, че е възложена проверка на лечебното заведение.

„Научихме за този сигнал от медиите. Веднага е възложена проверка. Ще бъде проверена работата на лечебното заведение, ще бъде проверена работата на директора. Ще подадем сигнал на медицински одит, ако те не са се сезирали и се надявам истината да излезе. И ако има виновни, те да понесат своята отговорност, защото цялата система на здравеопазването е под въпрос доверието в нея. Ние трябва да може да разчитаме на нашите лекари”, поясни той.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.