Една от майките направила ДНК тест, доказал размяната

Две новородени бебета са били разменени в известна столична АГ болница. Случаят е отпреди няколко месеца, но до установяването му се е стигнало в началото на тази седмица. NOVA научи, че Районната прокуратура е започнала досъдебно производство по случая на 14 декември. От Софийска районна прокуратура подчертаха, че образуваното досъдебно производство е за умишлено заменяне на малки деца.

Заради съмнение, че детето, което отглежда не е нейно, два месеца след раждането жена е поискала да бъде направен ДНК тест, съобщи "24 часа". Тестът е потвърдил, че пеленачето, с което се е прибрала от болницата, всъщност не е това, което е родила.

Младата жена е сигнализирала здравното заведение, което е започнало вътрешна проверка. Установено било, че номерът на гривничката, която се поставя на детето при раждане, не съответства на този на майката. Така се стигнало до заключението, че две бебета, родени по едно и също време, са разменени и са дадени на грешните родители. Резултатът от ДНК теста, който е бил готов в понеделник, доказал с категоричност, че детето е чуждо.

За случая са уведомени полицията и прокуратурата, тъй като другата майка, за която се смята, че е взела другото бебе, отказала да се яви в болницата, за да ѝ бъде направен ДНК тест и твърди, че детето, с което си е тръгнала от болницата, си е нейното. Подозренията са, че в болницата бебетата може да са били разменени умишлено или да е допусната грешка от страна на персонала.

Очаква се незабавната намеса на социалните власти, които временно да поемат грижата за двете разменени деца, докато тече дело за установяването на истинските им родители.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.