Станцията ще бъде поставена днес в близост до граничния пункт

Мобилен екип на Изпълнителната агенция по околна среда следи на място за качеството на въздуха в района на с. Калотина, след като товарен влак, превозващ амоняк, дерайлира в района на Източна Сърбия. 

Експертите ще следят показателите чрез мобилна автоматична станция за извършване на замервания на качеството на атмосферния въздух. Станцията е поставена в близост до граничния пункт и ще остане там в следващите дни. От МОСВ съобщиха тази вечер за NOVA, че не са отчетени замърсявания на въздуха.

Българските контролни органи по околна среда са в комуникация със сръбските си колеги.

Товарен влак с амоняк дерайлира в Сърбия, има десетки натровени

Информацията от страна на сръбския орган по околна среда е, че не са отчетени превишения на нормите за качество на атмосферния въздух. От сръбска страна ще информират българските органи, ако бъде отчетена промяна в ситуацията. Данните от замерванията ще бъдат оповестени допълнително.

Инцидентът се е случил по посока течението на намиращата се наблизо река Нишава, която извира под връх Ком в Берковската планина. Предвид посоката на течение на реката, не би могло да се очаква замърсяване на водите ѝ на българска територия. 

В Драгоман - на 20 км от границата със Сърбия, хората не са притеснени от разлива на амоняк. Надяват се и през следващите дни да нямат повод за тревога.

След инцидента в Сърбия: Шестима българи са потърсили медицинска помощ

За да следят качеството на въздуха на граничния пункт "Калотина", дойдоха екипи на екоминистерството и  Аварийното звено на Столичната община. Експертите  ще следят показателите чрез мобилна автоматична станция.

„Това, с което разполагаме е бус с газ анализтари, за да можем да получим бързо информация за разпространението на този облак”, заяви Красимир Димитров - Аварийно звено към Столичната община.

От общината са готови да помогнат и с противогази, ако се стигне до такава нужда. Министерството на транспорта увериха, че дори вятърът в следващите дни да задуха към България, това едва ли ще доведе до проблем.

Втора жертва на инцидента в Сърбия

„На този етап не смятаме, че има рискове за територията на Република България поради това, че количеството, което е изтекло е около 70 кубика, което се резорбира във въздуха и не би стигнало до територията на България”, посочи Красимир Папукчийски, заместник-министър на транспорта и съобщенията.

Станцията ще остане на „Калотина” следващите няколко дни. Граничният пункт е отворен за преминаваме и в двете посоки.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГННЕС