Според информацията инцидентът е станал до село Станичене

Извънредна ситуация в Сърбия. Товарен влак с амоняк дерайлира край Пирот към 17.30 ч. в неделя. Според информацията има десетки натровени. Съобщава се и за един починал, като все още се изяснява каква е непосредствената причина за смъртта.

От Департамента за извънредни ситуации към Министерството на вътрешните работи на Сърбия съобщиха, че общо 51 души са хоспитализирани. От тях двама са в по-тежко състояние. 

След инцидента в Сърбия: Шестима българи са потърсили медицинска помощ

Според местни медии една от цистерните е паднала в коритото на река Нишава. Тази сутрин властите съобщиха, че цистерната не е влизала в контакт с водата. 

В град Пирот е обявено извънредно положение, а властите призоваха жителите да не напускат домовете си. В Община Бела паланка наредиха на хората да не използват вода от чешмата за пиене и готвене. 

Магистралата към Белград пък беше затворена от съображения за сигурност. Алтернативният маршрут е през село Понор.

Според информацията инцидентът е станал на железопътната линия от Пирот до село Станичен. По информация от консулството ни композицията е тръгнала от България. Това е влак, който ежедневно се движи по този участък и превозва суровини от нашата страна до Прахово и Шабац. Вагоните са собственост на сръбската агробизнес компания "Еликсир", със седалище в Шабац.

"Композицията е била съставена от 21 вагона. Единият от тях е бил празен, а 20 са били пълни с амоняк. От два от вагоните е започнал да изтича амоняк, както във въздуха, така и в река Нишава. Заради химическата реакция между водата и амоняка се е образувал дим. Обявихме извънредно положение в Пирот. Най-важната препоръка е гражданите да не излизат от домовете си", каза кметът на Пирот Владан Васич.

Според Милия Тодоров, председател на Българското дружество в Пирот, в момента екипи се опитват да ограничат разпространението на амоняка. "Не работят училища, предприятия. Не се усеща по-далеч от 500-600 метра от мястото на цистерната. Международният път е затворен и движението се насочва по алтернативен маршрут. Казват, че цистерната не е замърсила реката. До довечера ще бъде в сила извънредното положение. Всички сме вкъщи и не излизаме, ако нямаме спешна работа", заяви той.

Евакуирани са и работниците от завода за гуми край Пирот, защото са най-близо до мястото, където се е обърнала цистерната. А много хора, преминаващи в момента на инцидента по магистралата, са били прегледани. Сред тях са и шестима българи.

Сега разследването трябва да установи причината за инцидента, но според сръбския министър на транспорта това е лошата инфраструктура. Още през 2018 г. e подписан договор за реконструкция на жп линията от Ниш до Димитровград, но се очаква работата да започне едва през 2023 г.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.