Две са жертвите, десетки са потърсили помощ

Извънредна ситуация в съседна Сърбия, близо до нашата граница. Влакова композиция с 20 цистерни с амоняк се обърна в района на Пирот. Това се е случило в неделя, около 17:30 местно време. До тази вечер са потвърдени 2 жертви, а десетки са потърсили медицинска помощ заради вдишване на газовите изпарения. Сред тях са и шестима българи, които са минавали случайно в района на аварията. 

В района на Пирот е обявено извънредно положение. Превантивно беше затворена магистралата към Белград. Всичко това се случва на около 50 километра от българската територия. За това в района на граничния пункт „Калотина” вече е разположена мобилна станция за проверка на качеството на въздуха. От МОСВ съобщиха за NOVA, че не са отчетени замърсявания на въздуха.

Товарен влак с амоняк дерайлира в Сърбия, има десетки натровени

Властите в Сърбия издадоха препоръка за носене на маска в района на инцидента. Измервателните станции не отчетоха превишени стойности на замърсяване, но една от цистерните все още изпуска амоняк.

Малко след 17.30 вечерта на Коледа. Кадри запечатват момента след разлива. Гъстият дим, образуван от контакта на амоняка с влажния въздух,  обхваща магистралата. Дори спешните медици не могат да стигнат до мястото, разказа началникът на спешна помощ пред NOVA.

„Пожарникарите стигнаха първи до мястото на инцидента, защото димът беше гъст и ние нямахме видимост. До 01:00 през нощта прегледахме 32-ма пациенти”, обясни Владана Стоянович, началник на Спешна помощ в Пирот.

С болки в главата и гърлото след вдишването на амоняка са и медици и пожарникари.

Втора жертва на инцидента в Сърбия

„Дори когато един от пожарникарите е открил един от пострадалите, той му е дал собствената си кислородна бутилка, докато го доведе до нас”, обясни Владана Стоянович.  

В момента на изтичането на амоняк, по магистралата към Белград пътуват и българи. И така попадат в опасната зона.

„Ние бяхме алармирани от наши сънародници, попаднали в инцидента. Тяхното състояние не беше тежко, бяха освободени. Бяха шестима. Продължава извънредно положение, до края на деня ще правят различни изследвания”, заяви Димитър Цанев, генерален консул на България в Ниш.

Влакът е превозвал 20 пълни с амоняк цистерни. От 2 от тях амонякът започнал да изтича във въздуха.

Петима от българите са прегледани в болницата в Пирот.

„Всички са добре, с леки клинични симптоми на горните дихателни пътища и на очите. Никой от тях не е хоспитализиран”, заяви Войкан Ранчич, зам.-директор на болницата в Пирот.

Най-тежко пострадалият е турски гражданин.

„С болки в очите, главата, с повръщане, все едно е погълнал амоняк, а не го е вдишал”, заяви Даница Груичич, министър на здравеопазването.

Пирот е в бедствено положение вече повече от 24 часа. Препоръките към хората са да не излизат от домовете си.

През деня 5 мобилни станции мереха концентрацията на амоняк във въздуха в Пирот. Те не показаха превишаване на максималните стойности.

Магистралата остана затворена през целия ден.

„Екипите, които имат защитни костюми, са на място и правят всичко, което е по силите им. Имам информация от първо лице от тях, че амонякът от само една цистерна изтича и около половин цистерна вече е изтекла във въздуха. Все още чакаме предложение как да спрем изтичането от другата половина”, заяви Владан Васич, кмет на Пирот.

Собственикът на изтеклия край Пирот амоняк: Около 20 тона е количеството на изпуснатия газ

Възможните причини за инцидента все още се уточняват. Сред тях - претоварване, по-висока  и несъобразена скорост или проблем с инфраструктурата и релсите.

Собственик на изтеклия амоняк е „Elixir Group". От там казват, че все още не е установено количеството на изтеклия амоняк, но предполага се, че е около 20 тона. 

Още подробности за ситуацията – от репортера на N1 Гордана Биелетич. Гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.