Според Васил Велев с приетия ръст се покрива инфлацията

Икономическият съветник в КТ „Подкрепа” Ваня Григорова и председателят на УС на АИКБ Васил Велев влязоха в остър спор за минималната работна заплата. В четвъртък социалният министър Лазар Лазаров обяви, че тя става 780 лв. от 1 януари. В момента минималното възнаграждение е 710 лв.

„Имахме друго искане. На заседанието на Тристранния съвет след проведените разговори Лазаров заяви, че ще увеличим заплата не на 770 лв., а на 780 лв. Чудесно е, че това става. Ние казахме, че е приемливо, ако бъде предвидено още едно увеличение в първите месеци на 2023 г., така че да се компенсира инфлацията върху цените на хранителните продукти. Много добре знаем, че хората с ниски доходи изразходват всичките си средства за храна и сметки. Това, което видяхме, беше позорно пазарене от страна на правителството. Увеличение с 10 лв. е цинизъм на фона на обедняването на българския работник”, заяви Григорова.

Увеличават минималната работна заплата

Според Велев с това увеличение инфлацията е покрита.

„780 лв., но като прибавим към тях средните проценти начисления, става 874 лв. Това е малко повече от 50% от средната работна заплата в момента. Говорим за увеличение малко отвъд най-смелите европейски изисквания. В България с тази минимална работна заплата се преизпълняват всички индикатори на директивата. Не това е начинът хората да получат по-добър стандарт. Нашият призив към хората е да не очакват държавата и синдикатите да им вдигнат минималната заплата, а да се квалифицират и да работят за повече. С това увеличение се покрива инфлацията. Имаме най-висок ръст на средната заплата в целия ЕС за последното тримесечие и то е 16%, а увеличението на минималната заплата е с 20% на годишна база”, поясни председателят на УС на АИКБ.

Григорова контрира, че това е интерпретация на работодателските организации. „Средните величини изначално са порочни. Няма такива надбавки върху заплатите”, каза тя.

По думите й много българи отиват да работят в чужбина заради ниските заплати у нас. „Млад работник в БДЖ, който работи по 12 часа, получава 800 лв. чисто. Този човек работи три месеца и заминава в чужбина. Друг пример – знаете, че в „Български пощи” има протести, защото огромната част от работещите там получават заплати по 660 – 700 лв. Това не са хора, които не работят и не са квалифицирани”, каза още икономическият съветник в КТ „Подкрепа”.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.