Вижте с колко

Увеличават минималната работна заплата на 780 лева от 1 януари 2023 г. Това обяви на брифинг в четвъртък социалният министър Лазар Лазаров. 

“С този размер увеличението на МРЗ ще е с 9,9 на сто в сравнение със сегашния размер от 710 лв. На годишна база това увеличение ще е точно с 20 на сто. По този начин се осигурява възможност за компенсиране нарастването на инфлацията през годината”, посочи Лазаров.

Към този момент тя е 16,9%, а натрупаната от началото на годината - 15,8%, посочи още социалният министър. “С увеличението от 20 на сто тези процеси са компенсирани и по този начин се дава възможност получаващи МРЗ, или лицата, чиито основни заплати се определят като съотношение от МРЗ, да имат увеличение от началото на януари”, обясни той. 

Скокът на възнаграждението ще стопи бюджета с 300 млн. лева.

По-рано синдикатите поискаха минималната работна заплата да стане не 780 лв, а 830 лв. “Това зависи от референтният период, въз основа на който се мери ефективността на МРЗ”, обясни Лазаров. 

По думите му това увеличение от близо 10% няма да повлияе на растящата инфлация.

“Икономическата теория и практика показват, че това може да доведе до генериране на инфлация. МС е отчело това и твърдим, че с този размер на МРЗ няма да има съществено влияние върху инфлационните процеси”, категоричен бе социалният министър.

Според  Паолина Аргирова, която от години е помощник-възпитател в детски градини в Пловдив, вдигането на минималната заплата няма да компенсира с нищо инфлацията.  В момента заплатата ѝ е 760, малко над минималната, но по думите ѝ не достига за да покрие и най-основното.

„Това решение няма да компенсира с нищо инфлацията, да се надяваме, че инфлацията ще се стопира. За издържане - ние българите сме издръжлив народ. Да видим докъде. В чужбина хората си позволяват много неща, тук в България оцеляваме с тези пари, даже вече е трудно и оцеляването”, посочва Паолина Аргирова.

Правителството  обещава още в началото на следващата година, заедно със социалните партньори да започнат изготвяне на механизъм за определяне на минималната работна заплата. Синдикатите обаче разкритикуваха остро. Уговорката била друга. 

„Ние приехме, ако се приеме това увеличение от 780 от януари, то в следващите няколко месеца да бъде записано да стане 50% от средната заплата.  Тази втора стъпка очевидно няма да бъде част от постановлението, което е меко казано разочароващо. Както по отношение на правителството, така и на президента Радев, който би трябвало да се интересува повече от оцеляването на българските граждани”, подчерта Ваня Григорова от КТ „Подкрепа”.

И  докато очакванията на правителството са, че това увеличение на заплатите няма да не доведе до още по-високи цени в магазините, работодателите не са категорични.

„Това ще доведе до увеличаване на разходите и съответно до увеличаване на себестойността на стоките и услугите. И би следвало това да бъде платено от крайния потребител чрез по-високи цени в магазините”, категоричен е Добрин Иванов, АИКБ.

А още в началото на годината синдикатите ще направят общо събрание, на което ще вземат решение дали да предприемат стачни действия.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.