"Не разумът, а страхът възпрепятства разрастването на войната. Прагът на страха става все по-нисък", обясни дипломатът

„Ако войната излезе извън Украйна, това ще е огромно предизвикателство пред целия свят. 2022 г. ни завеща един прост и стряскащ въпрос – „какво ще стане, ако следващата ракета, която падне на територията на страна членка и убие нейни граждани, дори при инцидент, бъде не украинска, а руска”. Тогава вероятността войната да напусне територията на Украйна и да се превърне в глобална, става много голяма”.

Това заяви бившият зам.-външен министър Любомир Кючуков в предаването "Денят на живо" по NOVA NEWS.

„Не разумът, а страхът възпрепятства разрастването на войната. Прагът на страха става все по-нисък. До скоро битово разсъждавахме какво може и какво ще стане при употребата на ядрено оръжие”, каза Любомир Кючуков.

Ганев: Шансовете за кабинет с третия мандат са ниски

Според него България, бидейки част от ЕС и НАТО, е свързана с техните становища. „Ако трябва да заяви своята позиция, България има целия интерес да бъде по-близо до европейските страни, наречени пацифисти”, каза Кючуков.

„От гледна точка подкрепата за Украйна разлика в Европа няма. Въпросът е не как продължава, а как приключва войната. Това е въпрос не толкова на прогноза, колкото на констатация. Нито една от страните не си поставя за цел прекратяване на войната, всички ние работим за нейното продължаване. Трудно може да намерим основания, че войната скоро ще свърши”, обясни бившият ни посланик в Лондон.

„Войната на изтощение изтощава всички, може би основно Европа”, коментира то хода на военните действия.

По думите му САЩ консолидираха НАТО около себе си. „Американската енергетика и оръжейна промишленост сега получават по-големи възможности за развитие. Китай е в ситуацията на търсен фактор, който да повлияе. Целият икономически, финансов, търговски ресурс да минава през Китай. Още една страна е печеливша Турция. Ердоган се нареди до Гутиереш – един от тези, които спомогнаха за износа на зърно и ще имат място в преговорите”, каза Кючуков.

„Не във всички страни целта е как войната да приключи. За разлика от предишни десетилетия нямаме антивоенни движения – срещу инфлацията и качеството на живот, което пада… САЩ утвърждаваха своята демократична хегемония с конфликтите в Ирак, от другата страна на друго ниво същото правеше Русия. Тези два процеса се срещнаха в Украйна на полето на украинския национализъм”, обобщи ситуацията Любомир Кючуков.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.