Журналистът бе изслушан в Комисията за контрол над службите за сигурност

Комисията за Контрол на службите в парламента изслуша Христо Грозев. Българският журналист, работещ за разследващия сайт “Белингкат” беше обявен за издирване от руското вътрешно министерство преди седмица. 

Въпреки че точката за изслушването на Грозев беше втора, депутатите в Комисията я изместиха като първа. Единствените несъгласни с това бяха от “Възраждане”, които обявиха Грозев за “агент на влияние, а не журналист”.

Тодоров: Русия изпраща предупреждение, че Грозев е нежелан на нейна територия

По-рано днес служебният министър-председател Гълъб Донев заяви, че съвестно партньорски служби са  помогнали на журналиста да се прибере във Виена. 

Самият Грозев каза, че се страхува да се прибере в България и разказа какви са предложенията му за възможна причина, за това, че беше обявен за издирване в Русия. 

След срещата в МВнР: МВР изисква информация от Русия за случая „Грозев” (ОБЗОР)

“При всички положения това би трябвало да е разследване, направено след началото на войната. Едно от разследванията, което е възможна моя хипотеза, и беше публикувано преди около месец и половина, идентифицира един секретен отдел в руското министерство на отбраната, който отговаря за програмирането на маршрутите на крилатите ракети. Това разобличаване и идентифициране на 33 военнослужещи, доведе до санкционирането им от ЕК”, каза Грозев. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.