С много блясък в Бевърли Хилс се провежда церемонията по връчването на американските филмови награди

В Бевърли Хилс ,хотел Бевърли Хилтън  се състоя 80-та юбилейна церемония по връчване на наградите "Златен глобус". Те се завърнаха в ефир и с червен килим, опитвайки се да възстановят блясъка си отпреди пандемията и скандала, белязал Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд, която ги присъжда.

Лентата "Семейство Фейбълман", вдъхновена от тийнейджърските години на Стивън Спилбърг, спечели приза за най-добър драматичен филм.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Пазя тази история още от 17-годишен. Вложих много по време  на творческия ми път, за да стигна до момента, в който да я споделя. Разказвал съм я на части през цялата си кариера. „Извънземното“ има много общо с нея, „Близки срещи от третия вид“ също. Но никога не събрах смелостта да се захвана с реализацията ѝ, докато Тони Къшнър,  с когото преди доста време работехме по филма "Мюнхен", не ме извика и не каза, "ела тук и започвай да ми разказваш всички тези истории, които съм чувал за твоя живот . Бъдете благословени! Благодаря на всички!”, каза той.

"Баншите от Инишерин" на Мартин Макдона беше отличена в категорията за най-добър филм - комедия или мюзикъл.  „Както някои от вас може би знаят, написах този сценарий за двете звезди от моя филм: магарето Джени и коня Мини. Всъщност се надявах Джени да е номинирана тази вечер, но тя все пак е женско магаре, а това са глобусите, така че….Съжалявам, твърде рано ли го казах? Не, всъщност написах този филм за Колин Фарел и Брендън Глийсън. И техните красиви  изпълнения, които  взривиха съзнанието ми, както обикновено. Обичам ви заради вашия блясък на екрана и добротата извън него", обясни Макдона.

"Баншите от Инишерин" спечели още две отличия - за сценарий на Мартин Макдона и най-добър актьор в комедия или мюзикъл за Колин Фарел.  

„Мартин Макдона, дължа ти толкова много, човече. Работейки по този филм, не очаквах да бъде толкова харесан или да намери голяма публика, всъщност за всеки свой проект съм така. И когато го харесат, това е шокиращо за мен и затова съм толкова ужасен  от всичко, което се случи около Баншите през последните няколко месеца, ужасен по вълнуващ начин!”, заяви Фарел.

"Всичко навсякъде наведнъж" донесе приза за най-добра актриса във филмова комедия или мюзикъл на 60-годишната Мишел Йео. Родената в Малайзия звезда е втората актриса от азиатски произход, която печели отличието, след Акуафина през 2020 г. 

"Тази награда е и за всички рамене, на които стоя, за всички, които са печелили преди мен, които приличат на мен и всички, които тръгват на това пътуване с мен напред. Така че благодаря ви, че повярвахте в нас”, каза Йео.

Кейт Бланшет, беше отличена в категорията за най-добра актриса във филмова драма за ролята в лентата " Тар". Тя не присъстваше на церемонията, за да получи своя четвърти "Златен глобус".

Изненадващ се оказа победителят в категорията за най-добър драматичен актьор. Наградата спечели Остин Бътлър за превъплъщението си в образа на Краля на рока във филма "Елвис" на Баз Лурман.

„Дължа това на един смел режисьор с визия, който ми позволи да поемам рискове и винаги съм знаел, че ще бъда подкрепен. Баз Лурман, обичам те. Благодаря ти, че повярва в мен дори в онези моменти, в които самият аз не вярвах в себе си. Лиза Мари, Присила, обичам ви завинаги!", каза Бътлър.

За най-добра чуждоезична лента беше обявен аржентинския филм на режисьора Сантиаго Митре "Аржентина 1985". В главните роли влизат Рикардо Дарин и Питър Лансани.

„Искам да споделя това с всички хора, които от времето на диктатурата се борят за изграждането на по-добра демокрация в Аржентина. И продължават да водят битка всеки ден. Определено мисля, че демокрацията е нещо, от което се нуждаем, затова трябва да продължим да се борим", заяви Митре.

В категорията за най-добра анимация победител е "Пинокио" на Гийермо дел Торо.

„Щастлив съм повече от всичко друго, че съм тук на живо с вас. Върнахме се! Някои от нас са пияни. Какво по-добро от това? Беше страхотна година за киното, кино от всякакъв мащаб, амбиции, големи промени, лични проекти. И затова годината беше прекрасна и за анимационните филми, защото анимацията е кино. Анимацията не е жанр за деца, тя е среда на живот”, обясни Дел Торо.

"Белият лотус" на Майк Уайт спечели наградата за най-добър лимитиран сериал, антология или телевизионен филм. Ролята в него донесе приза за най-добра актриса в поддържаща роля в телевизионна поредица на Дженифър Кулидж. 

"Начално училище Абът" спечели три награди "Златен глобус" - за най-добър комедиен сериал, най-добра актриса в комедиен сериал за създателката на поредицата Куинта Брънсън, и най-добър актьор в поддържаща роля за Тайлър Джеймс Уилямс. 

Отличието за най-добър драматичен сериал спечели "Домът на дракона" - предисторията на "Игра на тронове". 

С почетен "Златен глобус" - награда "Сесил Б. Демил" беше почетен актьорът Еди Мърфи.

„Това е много хубаво признание. Искам да благодаря на холивудската преса, че ме удостои с тази престижна чест. В шоубизнеса съм от 46 години, а във филмовия - от 41. Работя от  дълго време и сега това е високо оценено. Искам да кажа, че благодаря на Пейдж и на всичките ми невероятни деца за вашата любов, подкрепа и вдъхновение. Благодаря ви. Искам да ви уведомя, че имам план, който можете да следвате, за да постигнете успех, просперитет, дълголетие и спокойствие. Имам свой план и аз го следвах през цялата си кариера. Много е просто. Има само три неща, които трябва да знаете - плащайте си данъците, гледайте си работата и не изговаряйте името на съпругата на Уил Смит, никога“, завърши шеговито Мърфи.

Наградата за най-добра филмова музика получи Джъстин Хъруиц за "Вавилон", докато отличието за най-добра филмова песен отиде при "Naatu Naatu" от индийския филм "RRR".

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.