Здравното министерство започва проверка

Здравното министерство започва проверка в центъра за Спешна помощ във Враца. Предстои „Медицински надзор" да изземе и прегледа цялата документация за дейността на структурата. Дотук се стигна след смъртта на 3-годишно момченце при катастрофа във вторник. Близки на жертвата твърдят, че една от лекарките, пристигнали на мястото на инцидента, е била под влияние на алкохол. По-късно това показа и тест с дрегер. Лекарката продължава да твърди, че не е употребявала алкохол и дори не е подписвала протокол за теста. В ефира на NOVA директорът на центъра обяви, че резултатът от дрегера е 1,44 промила.

От Спешния център във Враца твърдят, че са били на място 5 минути след подаването на сигнала.

„Вече имаше много хора. Всеки викаше, че детето е мъртво. След нас дойде полиция и Гражданска защита”, обясни Диляна Йорданова, колежка на обвиняваната лекарка.

Геновева Георгиева също присъствала. Тя обясни, че детето вече е било загинало.

„Отидох на място, видях, че детето е затиснато под ламарините на автомобила. Помолих полицаите да помогнат, да вдигнат колата, за да го извадим. То нямаше жизнени показатели. Д-р Димова съдействаше в линейката. Моята работа е да й включа монитора, а тя да провери има ли сърдечна дейност. Това правеше”, обясни Диляна Йорданова.

Катастрофата със загинало дете: Лекарка, отзовала се на сигнала - с положителен тест за алкохол (ВИДЕО)

„Д-р Димова действа абсолютно по правилата, беше много адекватна. Винаги е била адекватна в работата си”, категорична е Геновева Георгиева.

„Разбираме семейството, че това е огромна трагедия. Ние също сме родители, разбираме ги. Надявам се майката на детенцето да се възстанови”, каза още Георгиева.

Медиците споделят, че са в шок от положителната проба за алкохол на колежката си.

„Не сме я виждали да пие алкохол. Предишния ден вдигна кръвно”, обясни Диляна Йорданова и потвърди, че на докторката са дадени лекарства.

Според директорката са Спешния център алкохолната проба е показала 1,44 промила.

„Д-р Димова ми каза, че не пие и е дошла на работа със собствения си автомобил. Виждам колко добре е написан спешният фиш, с красив почерк. Нямаше дъх на алкохол. Как решиха да я обвинят?”, пита директорката на Спешния център д-р Галина Лещарска. 

Малко дете загина при катастрофа във Врачанско (ВИДЕО) 

Тя каза, че ще разгледа отново всички обстоятелства, преди да реши дали да уволни лекарката. „Ще разговаряме за това какви медикаменти приема", каза д-р Лещарска. 

Екипът, присъствал на мястото на катастрофата обаче смята, че близките на детето са били агресивни.

За катастрофата предстои да се произнесат експертите от полиция и прокуратура по образуваното вече досъдебно производство.

Още гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.