Aудио издание на книгата, прочетено от самия Хари, също беше публикувано

Автобиографията на принц Хари Spare ("Резервен") се продаде в 1,4 милиона англоезични копия през първия ден във Великобритания, Съединените щати и Канада, като е счупила рекорда на Penguin Random House по продажби, съобщи издателството, предаде БГНЕС.

Книгата беше публикувана във вторник, придружена от четири високопоставени рекламни интервюта с принца.

Продажбите надминават предишния рекорд на издателството за първи ден на нехудожествена литература, поставен от "Обетована земя" на Барак Обама.

Биографията на принц Хари вече е на половин цена (ВИДЕО)

Само в Съединените щати през първия ден на издаването ѝ през 2020 г. бяха продадени 887 000 копия.

Във Франция френското издание, стартирало с тираж от 210 000 екземпляра, се преиздава с допълнителни 130 000 екземпляра, съобщиха за АФП от издателство Fayard.

Търсенето от страна на книжарниците е било с около 20% по-високо, отколкото за президентските мемоари на Обама, допълни то.

Разкритията в хитовата книга на Хари включват твърдения, че принц Уилям го е нападнал физически по време на скандал през 2019 г. и че някогашните близки братя са молили баща си да не се жени за съпругата си, кралицата-консорт Камила.

Биографията на принц Хари - официално на пазара (ВИДЕО)

38-годишният бивш войник също така заяви, че е убил 25 талибани по време на престоя си в Афганистан, което предизвика осъждане от страна на военните и талибаните.

Части от книгата бяха широко разпространени, но съдържанието ѝ продължи да пълни ефирното време и страниците на вестниците и интернет.

Джина Сентрело, президент и издател на Random House Group, заяви в изявление, че "Резервен" е много повече от мемоар на знаменитост.

"Уязвима и сърдечна, смела и интимна, "Резервен" е историята на човек, когото може би сме си мислили, че вече познаваме, но сега наистина можем да разберем принц Хари чрез собствените му думи", каза тя.

Принц Хари: Само истината може да донесе мир на кралското семейство (ВИДЕО)

"Като гледаме тези изключителни продажби през първия ден, читателите явно са съгласни, че "Резервен" е книга, която изисква да бъде прочетена, и е книга, която се гордеем да издадем", добави тя.

"Резервен" е публикувана на общо 16 езика по света и излиза едновременно в печатен и дигитален формат в Северна Америка от Random House US и Random House Canada, а в Обединеното кралство - от Transworld.

Чарлз III забранил на принц Хари да води съпругата си при умиращата Елизабет II

Несъкратено аудио издание на книгата, прочетено от самия Хари, също беше публикувано от Penguin Random House Audio.

Кралското семейство не е коментирало книгата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.