Какво го прави толкова атрактивен – разказва „Дойче Веле”

Горски пожари, наводнения, суши. Подобни бедствия карат милиони хора да бягат. Според Световната банка изменението на климата може да прогони 216 милиона души от домовете им през следващите 3 десетилетия. Световната банка предупреждава, че ако не бъдат взети мерки за ограничаване на глобалните емисии, ще възникнат реални горещи точки на миграция, ще има все повече климатични бежанци, не само в Африка и Югоизточна Азия, а и на другите континенти. А не всеки има финансовата възможност да започне отначало. Възможността да избягат от климатичните катастрофи често е достъпна само за привилегированите.

Примери има и в САЩ. Преди година и половина Джейми Александър решила да премести семейството си от Калифорния до канадската граница. Казва, че не е имала избор, защото ставало дума за бъдещето на децата й. „През 2018 г. имаше опустошителен горски пожар – уби почти 100 души и унищожи хиляди сгради. Две седмици не можехме да напуснем къщата, нямаше училище, алармите се задействаха. Всичко беше опушено. Семейството ми имаше здравословни проблеми заради това”, разказва  Джейми Александър. Сега семейството й живее в Дулут в северната част на Минесота.

Джейми Александър оглавява климатична организация и осъзнава, че в един момент вече няма да е безопасно в Калифорния. Винаги е знаела, че климатът се изменя, но е била изненадана колко бързо се развиват нещата.

Учените в САЩ са картографирали местата, които ще бъдат най-силно засегнати от климатичната криза.

Малкият град Дулут е удобно разположен на Горното езеро,  което съдържа 10% от световните сладководни ресурси. Така е оптимален източник на питейна вода в едно бъдеще застрашено от суха. Това прави Дулут магнит за климатичните мигранти.

Повече гледайте във видеото. То е част от предаването „Истории от света” на „Дойче веле”, което се излъчва всяка неделя от 21:25 ч. и четвъртък от 14:30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.