Той изрази оптимизъм, че споразумение между Сърбия и Косово може да бъде постигнато

Премиерът на Косово Албин Курти изрази оптимизъм, че споразумение между Сърбия и Косово може да бъде постигнато в рамките на няколко месеца, съобщи Косовското радио и телевизия, като се позова на интервю на косовския премиер за швейцарския вестник „Блик“. В момента Курти е в швейцарския град Давос, където участва в Световния икономически форум.

„Оптимист съм, че споразумение между Косово и Сърбия може да се постигне в рамките на няколко месеца, ако съществува желание да се постигне такова, и има подкрепа от страна на демократичния Запад - ЕС, НАТО, САЩ и Великобритания. Аз съм изразил желанието си да направя това. Но за едно споразумение трябват две страни. За да има дългосрочен мир, сигурност и регионална стабилност, Сърбия трябва се дистанцира от две неща: от миналото на бившия сръбски президент Слободан Милошевич и сега от президента на Русия Владимир Путин. Защото Сърбия се сближава все повече с Русия. Путин иска да подклади конфликта на Сърбия с Косово“, каза Курти, цитиран от КосоваПрес.

Вучич: Косово е част от Сърбия

Курти добави, че успехът на Косово пречи на руския президент и каза, че Путин „е обсебен от Косово“. „Внимателен съм, но никога не ме е страх. Бдителен съм. Путин е обсебен от нашата страна Косово. Доволен е от липсата на успех на западната намеса в Ирак и Афганистан. Ядосва го и го нервира фактът, че Западът е имал успех в Косово“, допълни Курти.

В интервюто си за швейцарския вестник „Блик“ Курти говори и за ситуацията в северната част на Косово, като каза, че към момента там е спокойно и има присъствие на косовската полиция „Наскоро направих публичен призив към всички сърби в Косово да кандидатстват за работа в обществените служби, например в полицията. Това идва след подаването на оставки от страна на сръбските служители след напрежението в Северно Косово. Нямам за цел да заменя сърбите на власт с албанци! Искам сърбите (да дойдат) на тези позиции“, каза Курти.

Последното изостряне на кризата в отношенията Косово – Сърбия започна с решението на правителството в Прищина да смени сръбските регистрационни номера на автомобилите на косовските сърби с косовски. Сръбските представители напуснаха косовските институции и полицейските сили, а части на косовската полиция преминаха в населените предимно със сърби райони. След преговори и компромис засега Прищина се отказа от смяната на регистрационните номера, но напрежението беше подхранено от ареста на бивш косовски сръбски член на местната полиция. 

Хиляди излязоха на протест след стрелбата срещу двама сърби в Косово (ВИДЕО)

В знак на протест косовските сърби издигнаха барикади на 10 декември, като в продължение на двадесетина дни блокираха пътищата и някои гранични пунктове в Северно Косово. Те настояваха за освобождаването на арестувания бивш полицай Деян Пантич, който според косовските власти е организирал нападения срещу изборни органи. След като Пантич беше освободен от затвора под домашен арест, а сръбският президент Александър Вучич разговаря с представители на сърбите от Косово в Рашка, започна и премахването на барикадите в северната част на Косово.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: Магдалена Димитрова, БТА