Правителството изисква от бизнес сектора 15% икономия на енергия

Пестене на ток по задължение. Германското правителство изисква от бизнес сектора 15% икономия на енергия. В цяла Германия градските и общинските съвети обмислят как да постигнат това. Тази зима се търсят творчески спестявания. От майсторите пекари до уличното осветление, от логистичната индустрия до търговските центрове - навсякъде се пести енергия, понякога с необичайни действия като тези на един пекарят Петер Шлер в Баден-Вюртемберг.

Пекарят Петер Шлер вече доставя хляба си с каляска, теглена от коне. Странна гледка е, но времената са отчаяни. Енергийните цени са се повишили с 65 процента в сравнение с миналата година. Шлер не пести нищо като доставя хляб с каляска, но пък привлича вниманието на хората към проблемите си.  „Има петролна, газова, електрическа криза. Цените на суровините ни също са скочили. А сега има и недостиг на работна ръка. Бих казал, че минаваме през доста трудни времена”, коментира той.

Пестенето на енергия е ключово. В южния германски град Тюбинген, където живеят 90 хиляди души, уличните лампи не работят нощем. Идеята е на кмета на града Борис Палмер. Всеки киловатчас е важен, казва той. „Това е причината Тюбинген да е тъмен между 1 и 4 сутринта. Това ни спестява почти толкова, колкото едно четиричленно домакинство използва цяла година. Има значение”, казва градоначалникът.

На някои улици са инсталирани лампи със сензори за движение. LED осветлението е приглушено, докато някой не мине по улицата - тогава става по-ярко. Това разходва 90 процента по-малко енергия от обикновените лампи.

Още една идея се разработва - вентилатори за таваните на големи помещения. Топлият въздух се изкачва, а вентилаторите го издухват надолу, където е нуен. Така се пестят 20 на сто от сметките за отопление. Търговците също се адаптират. В някои търговски центрове в Хамбург 40 процента от лампите са изключени. Старите крушки също са изцяло подменени с модерно нискоенергийно LED осветление. Инвестицията е била 100 хиляди евро. Очаква се обаче тя да се изплати само за няколко месеца, въпреки че молът не работи на пълно работно време, за да пести енергия. 

Германия обещава и финансово подпомагане, за да помогне на бизнеса да преживее енергийната криза. Пекарят Шлер се надява, че тези средства скоро ще бъдат изплатени.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.