Вижте забележителностите по линията Флам

Един от най-красивите железопътни маршрути в Европа е този по линията Флам в Норвегия. Той се спуска от планините до един от многото фиорди в страната.

Някога това е бил важен товарен маршрут, но днес е по-скоро туристическа атракция. Железопътната линия „Флам” е дълга само 20 км. Максималната скорост на влаковете там е 40 км/ч. Трасето е единично, но въпреки това във всяка посока пътува по един влак. Маршрутът води от гара Мюрдал до Флам на брега на Орланд Фиорд.

Приключения в Дюселдорф: Как се изкачва най-високият жп мост в Германия (ВИДЕО)

Водопадът Киосфосен, висок повече от 100 метра, е една от забележителностите, през които минава жп линията. На тази гара влакът спира за четвърт час, за да може всеки турист да се полюбува на гледката.

По линията има общо 20 тунела, 18 от които са издълбани в скалите преди около век. Изграждането на линията е отнело почти 20 години.

Още за забележителностите по маршрута гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и сряда от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.