Причината - „сериозната ситуация с правата на българите в Северна Македония”

България извика за консултации в София посланика ни в Република Северна Македония Ангел Ангелов, съобщиха от Министерството на външните работи.

След побоя над Пендиков: Как реагираха властите у нас и в РСМ

Причина за неговото временно връщане в страната е сериозната ситуация по отношение правата на българите в Северна Македония и ескалацията на прояви и престъпления от омраза срещу тях през последните месеци: палеж на Културен клуб „Иван Михайлов” - Битоля през юни 2022 г., три поредни атаки срещу сградата на организация „Цар Борис III” - Охрид, включително стрелба с огнестрелно оръжие на 24 ноември 2022 г., агресивната антибългарска кампания в социалните мрежи в Северна Македония, жестокото нападение от 19 януари 2023 г. над Христиан Пендиков, секретар на организацията „Цар Борис III” в гр. Охрид, както и приемането през ноември 2022 г. на дискриминационния Закон за фондациите и сдруженията в Северна Македония, пишат от МВнР.

Доц. Ташев: Посещението на Османи е с цел да притъпи българската реакция на побоя

Целта на консултациите е обсъждане на възможностите за спиране на опасната тенденция от засилващ се натиск върху гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание и на перспективите за по-нататъшно развитие на двустранните отношения.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.