Темата коментираха Петър Колев и Владимир Перев

След побоя над секретаря на българския клуб в Охрид – 23-годишния Християн Пендиков, властите в Република Северна Македония и България излязоха с официални позиции. Президентът Румен Радев остро осъди нападението, а външният министър на РСМ Буяр Османи дойде на посещение у нас.

След побоя в Охрид: Оперират Пендиков във ВМА

Според Петър Колев, лидер на ПП "Граждански демократичен съюз в РСМ", целият македонски политически елит е съучастник в това тежко престъпление. „Повече от 30 години този език на омразата в самостоятелна Македония, в независима Македония, се подклажда, упражнява и налага като реперкусии, остатък от едно минало време на тоталитарна Югославия”, заяви Колев. По думите му не е имало ясна и категорична реакция от страна на македонското вътрешно министерство. Лидерът на "Граждански демократичен съюз в РСМ" определи побоя като опит за убийство. Той подчерта, че фактите, както и официалното становище на македонската прокуратура, сочат, че нападението е било поръчано.

Буяр Османи на посещение у нас, за да се срещне с пребития в Охрид българин

„В Македония медиите се опитват по всякакъв начин да представят ситуацията като един неважен инцидент, сблъсък между три млади момчета и едно момиче, започнал в някакъв нощен клуб и завършил на улицата”, коментира журналистът Владимир Перев. Той обясни, че дори се говорело за насилие от страна на българската държава над македонската, тъй сме приели за лечение Пендиков, срещу когото през декември имало повдигнато обвинение за разпространение на наркотици.  

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.