За да успеят с всичко, прогнозират интензивни извънредни заседания

Всички партии смятат, че въпреки останалите законопроекти, изборите не трябва да се бавят. Оптимисти са, че ще успеят да свършат най-важното в оставащите дни.

Като най-важно определят част от законопроектите по Плана за възстановяване, за да получим и второто плащане, тези, свързани с приемането ни в Шенген, както и тези свързани със съдебната реформа, включително Механизъма за разследване на главния прокурор. За да успеят с всичко, прогнозират интензивни извънредни заседания и дълги работни дни в залата.

Избори още на 2 април, а в оставащите дни интензивна работа за приемане на най-належащото, прогнозираха ГЕРБ. А  в приоритетите си включиха и Механизма за разследване на главния прокурор.

„Да свършим достатъчен обем работа, така че да гарантираме, че средствата по Плана за възстановяване не са застрашени. И второ, че е ясна посоката по отношение на правосъдна реформа и антикорупцията”, заяви Десислава Атанасова, ГЕРБ.

Радев разпуска парламента, обяви датата на изборите

Достатъчно време смятат, че ще има и „Демократична България”, но с опасението, че няма да има воля за всички задачи.

„Има достатъчно парламентарно време, ако има воля да се приемат и важните закони, свързани с Плана за възстановяване, тоест механизма за разследване на главния прокурор и законите свързани с Еврозоната”, заяви Христо Иванов, съпредседател на ДБ.

„Възраждане” и БСП са на категоричното мнение, че още едно забавяне от страна на президента няма да се отрази положително.

„Колкото по-бързо се разпусне това Народно събрание, толкова по-добре. А аз не мога да разбера мотивите на Радев да продължава да бави този свой указ. С мотива да се приемат важни закони. Важни за кого? За ЕК?”, попита Костадин Костадинов.

„Колкото повече и по-бързо имаме нов парламент, който може да излъчи правителство, по-добре и за външната, и за вътрешната политика”, заяви Кристиан Вигенин.

„Продължаваме промяната” също се опасяват от популистки решения на финала. Като погледнаха директно към вота и следващия парламент.

„Наистина третият мандат не успя да се реализира, но това, което видяхме, е годежът между задругата на „хартиената коалиция” - ГЕРБ, ДПС и БСП. Очакваме да видим сватбата”, заяви Венеция Ангова, ПП.

Прогнози за пренареждане на политическите сили в следващото НС

ДПС прогнозираха, че и следващият парламент ще  бъде фрагментиран, затова призоваха останалите партии за отговорност по време на кампанията.

„Политическите партии да имат такова поведение до изборите, че след изборите да могат да говорят, да има разговори и диалог, за да се сформира мнозинство, за да има редовен кабинет”, заяви Мустафа Карадайъ.  

Отговорност очакват и от „Български възход”, които не се отказват от позицията си в Народното събрание.

„Срещата е ключът за решение на проблема, за съжаление не бяхме разбрани в 48 НС, така че ще положим в усилия в 49-ото да бъдем на мястото си”, каза Румен Йончев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.