Партиите заговориха за редовно правителство

Часове преди връщането на третия мандат неизпълнен, партиите заговориха за редовно правителство, но в рамките на  следващото 49 Народно събрание. Прогнозите са за нови конфигурации и пренареждане на политическите сили.

„Демократична България” се опасяват, че времето и на този парламент няма да стигне за приемане на част от най-важните законопроекти. Сред тях - Съдебната реформа.

„Притеснява ме, че НС ще бъде разпуснато пак в 12 без 5, без да се случат важните реформи и някои от партиите на статуквото пак ще започнат да обясняват как много са искали, но са нямали време да прокарат важните неща”, заяви Владислав Панев от ДБ.

Мандатоносителите обаче са категорични, че датата за изборите не трябва да се отлага.

„Най-бързата дата е най-добра. Защото се видя, че повече от 2 месеца забавяне и парламентът няма как да роди редовно правителство”, каза проф. Румен Гечев от БСП.

ЧАСОВЕ ДО КРАЯ НА ТРЕТИЯ МАНДАТ: Кога ще са следващите избори?

„Възраждане” споделят същата позиция – най-близката дата е най-добрата за вота.

„Може би най-доброто решение, което президентът би могъл да вземе в тази ситуация - ако утре бъде върнат третия мандат и в сряда, най-късно четвъртък парламентът да бъде разпуснат”, заяви Костадин Костадинов.

„Български възход” също не виждат смисъл в отлагане на неизбежното.

„Има две дати и една седмица не решава проблема”, каза Георги Самандов от „Български възход”.

По-голямата част от политическите сили обаче смятат, че в следващия парламент ще има време за реформи с редовен кабинет. Една от причините за този оптимизъм при „Български възход” е лидерската среща в парламента.

„Това е една платформа за бъдеща работа между политическите партии. Оптимист съм”, каза Самандов.

БСП връща неизпълнен последния мандат

Очакванията обаче са за нови конфигурации.

„Разликата е, че на първо място няма да влезе „Български възход”. На следващо място всяка една от другите политически сили ще има вече съвсем различно представителство в парламента”, каза Костадин Костадинов.

 БСП са категорични.

„Каквато и да е конфигурацията, без БСП няма как да се формира управление”, смята Гечев.  

А „Демократична България” вече видяха заявка за новото управление.

„То вече калната борбата започна и виждате заявката на ГЕРБ, БСП и ДПС за общо управление дали експертно или коалиция, няма значение, но много ясно се очертават два лагера. Единият е на ДБ и ПП, които искаме България да се реформира и да върви напред. А другите са с разговора за миналото и калните борби”, заяви Панев.

Дни преди да бъде определена датата за вота остава и друг въпрос. Ще има ли  хартия за машините, или ще се наложи да гласуваме само с бюлетини. От ЦИК отказват коментар по темата до насрочване на изборите.

„Това вече да тежи на съвестта на тези, които приеха тази поправка в Изборния кодекс”, заяви Костадин Костадинов.

„Това е отговорност на ЦИК и би било недопустимо да не са подготвени”, коментира Румен Гечев.

„Изборите трябва  да бъдат гарантирани, така че да изпълняват законодателството”, смята Самандов.

Утре президентът Румен Радев ще проведе среща с Централната избирателна комисия.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.