„Идеята за съдебна реформа е заявка за предизборна кампания”, смята бившият вътрешен министър

Идеята за реформа в съдебната система е заявка за предизборна кампания. Прокуратурата трябва да се премести в изпълнителната власт. Такова мнение изрази бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов в „Интервюто в Новините на NOVA”.

„Не трябва да се работи на парче, както се прави в момента. За кратък период от време ние преминахме през множество предизборни кампании и в тях темата за съдебната система въобще не фигурираше”, смята още той.

Приеха на първо четене промените в Закона за съдебната власт

Според него са липсвали предизборни дебати около съдебната власт. Трябвало да се даде знак, че тази тема ще има значение за следващото Народно събрание. „Това не се прави. Партията с най-голяма парламентарна група в момента няма в редовете си юрист, който да е гледал наказателно дело от начало до край”, подчерта Йорданов.

Сериозната дискусия, смята бившият вътрешен министър, трябва да започне от Конституцията и да се говори за структурата на съдебната власт и за мястото на прокуратурата в системата на държавните органи.

„Дори в момента в Конституцията има едно противоречие - твърди се, че прокуратурата трябва да следва структурата на съдебната власт, а всъщност имаме фигурата главен прокурор, която не съответства на нищо от системата на съдилищата”, обобщи Йорданов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.