Ще бъдат ли приети промените

Механизмът за разследване на главния прокурор, предложен от ДБ и правосъдното министерство, не е направен заради Иван Гешев, а за да изпълни решението по делото „Колеви срещу България”. Това заяви зам.-правосъдният министър Емил Дечев в ефира на "Здрравей, България".

„Това решение е свързано с друг главен прокурор – Никола Филчев. След това се смениха няколко главни прокурора – Борис Велчев, Сотир Цацаров. Винаги е имало настояване от Съвета на Европа, че трябва да изпълним това решение, без значение кое е името на главния прокурор. Съдът в Страсбург е установил, че имаме проблем с контрола над главния прокурор”, заяви Дечев.

Приеха на първо четене промените в Закона за съдебната власт

В четвъртък парламентът прие на първо четене механизъм за разследване на обвинител номер 1. Предложенията на „Демократична България” и Министерството на правосъдието са разследването да се води от съдия от Върховния касационен съд. Малко след започването на дебата по Наказателно-процесуалния кодекс депутатите си дадоха дълга почивка, след която нямаше кворум. 

„Категоричен съм, че имаше повече от 121 депутати, когато се броеше кворумът. После излезе в различни медии, че голяма част от представителите на ГЕРБ и ДПС не се бяха регистрирали, въпреки че бяха в зала”, каза Дечев.

„Очевидно има зависимости между тези, които могат да направят промените, и този, спрямо когото би трябвало да се направят промените”, каза Дечев.

„Тези, които са били мнозинство през годините в парламента и са имали възможност да приемат промените, но не са проявили воля да ги направят. Очевидно обяснението е в някакви зависимости”, каза още Дечев.

Преди това напомни, че днес би трябвало да продължат дебатите в пленарна зала.

„Но аз очаквам всичко. При добра политическа воля е възможно да бъде разгледан и на второ четене в правна комисия. Тук ключово е има ли политическа воля. Ако няма – се намират хиляди оправдания”, заяви Дечев.

От „Възраждане” излязоха с две предложения за промени в Закона за съдебната власт - Националната следствена служба да стане независим орган и именно тя да се занимава с разследване на главния прокурор. Това предложение получи подкрепата на депутатите.

„Според мен това не решава проблема, а по-скоро забавя решаването, размива фокуса и печели време. В момента следователите са подчинени на прокурор, той може да ги сменя. По новия закон се дават правомощия разследвания срещу главния прокурор да се правят от неговия заместник – директорът на НСлС. Например сега Борислав Сарафов. Не мисля, че това е удачно”, каза Гешев.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.